osoba samotnie wychowująca dziecko - brak alimentów - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 sie 2017, 14:40

kobieta składa wniosek na 500+, nie ma zasądzonych alimentów i powiedziała, że nie pójdzie do sądu, może wpisać ojca dziecka, lecz ojciec dziecka ma już własną rodzinę (żonę i dziecko), co w tym przypadku zrobić? wysłać jej wezwanie i zobowiązać do złożenia wniosku w sądzie o zasądzenie alimentów? wydaje mi się, że nie może wpisać ojca dziecka, skoro ma już własną rodzinę, poradźcie mi
mały gops
Praktykant
Od: 24 mar 2017, 9:34
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 23 sie 2017, 14:47

Zgodnie z art. 19 ust. 4 ustawy, w przypadku gdy osoba samotnie wychowująca dziecko, której prawo do świadczenia wychowawczego w stosunku do danego dziecka uzależnione jest od ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, złoży wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego i nie dołączy do wniosku tego tytułu wykonawczego, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i, w zakresie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego w stosunku do tego dziecka, wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego. W przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego lub innych dokumentów poświadczających okoliczności, o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 1–5, w wyznaczonym terminie, świadczenie wychowawcze przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia (art. 19 ust. 4 ustawy).
lidmazu
Praktykant
Od: 10 sie 2017, 11:26
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze 500 plus

Napisano: 23 sie 2017, 19:19

mały gops pisze:kobieta składa wniosek na 500+, nie ma zasądzonych alimentów i powiedziała, że nie pójdzie do sądu, może wpisać ojca dziecka, lecz ojciec dziecka ma już własną rodzinę (żonę i dziecko), co w tym przypadku zrobić? wysłać jej wezwanie i zobowiązać do złożenia wniosku w sądzie o zasądzenie alimentów? wydaje mi się, że nie może wpisać ojca dziecka, skoro ma już własną rodzinę, poradźcie mi
a właśnie że może. mam przypadki z życia wzięte

"boski żigolo" jest w składach dwóch rodzin

Co ja mam zrobić że tyle dzieci ma?

pomijam szczegóły ...
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]