odwołanie SKO nie wiem o co kaman - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 23 sie 2017, 17:28

Witam,
Pani w kwietniu 2016 złożyła wniosek na drugie i trzecie dziecko bez dochodu. Decyzja przyznająca na dwoje dzieci od 01-04-2016 do 30-09-2017. W maju 2017 Pani przychodzi i składa wniosek na pierwsze dziecko wpisując we wniosku tylko to pierwsze dziecko, ponieważ twierdzi, że nastąpiła utrata dochodu tj. zawieszenie działalności gospodarczej męża. Mąż działalność gospodarcza w spółce na Vat dochód ok. 300 tyś w 2014 roku, żona bezrobotna. Zawieszenie nie ze względu na sprawowanie osobistej opieki bo dzieci starsze niż 6 lat. Przyjmuję wniosek. W system Sygnity wprowadzam jako wniosek o zmianę świadczenia, zmieniam decyzję pierwotną w ten sposób, że dodaję punkt 3, w którym odmawiam świadczenia na pierwsze dziecko. Pani się odwołała. SKO kazało uchylić decyzję i rozpatrzeć ponownie ponieważ decyzja była wydana z naruszeniem prawa. Twierdzą że organ może zmienić lub uchylić bieżącą decyzję tylko wtedy gdy zaszły zmiany mające wpływ na prawo do świadczenia art.27. W ogóle nie rozumiem co piszą. Przecież musiałam przeliczyć dochód i przyjąć ten wniosek bo pierwszy był bez dochodu. A stanowisko Sygnity zawsze było takie, że jak jest w systemie już ten wnioskodawca to zawsze kolejny wniosek rejestrować jako wniosek o zmianę świadczenia. Co mam teraz zrobić? Tamtą zmienioną decyzję zostawić bo z niej ida wypłaty na dwoje dzieci. A teraz wprowadzić wniosek tej Pani jeszcze raz jako nowy wniosek i dać decyzję odmowną i niech się odwołuje jeszcze raz?
kin
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 14:47
Zajmuję się: SW

Napisano: 23 sie 2017, 21:21

Prawidłowo trzeba było zarejestrować wniosek na pierwsze dziecko i wydać nową decyzję o odmowie przyznania na pierwsze w związku z przekroczeniem dochodu. Nowy wniosek = nowa decyzja.
"Aby zdobyć najbogatsze doświadczenia i zaznać największe radości, trzeba po prostu wybrać życie niebezpieczne".
go_lisek
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 16:12
Zajmuję się: SW/SR

Napisano: 23 sie 2017, 21:24

To teraz mam tamtą decyzje zostawić i zarejestrować nowy wniosek z datą 20 maj i wydać decyzję odmowną i niech się odwołuje jeszcze raz?
kin
Stażysta

Napisano: 23 sie 2017, 21:36

Zmiana dochodu nie miała wpływu na pobieranie świadczenia na drugie i trzecie dziecko na które była wydana decyzja. W tym przypadku nie ma zastosowania art. 27 ustawy, dlatego decyzja jest wydana z naruszeniem prawa.
Nie każdy wniosek rejestruje się jako zmianę.
"Aby zdobyć najbogatsze doświadczenia i zaznać największe radości, trzeba po prostu wybrać życie niebezpieczne".
go_lisek
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 16:12
Zajmuję się: SW/SR

Napisano: 23 sie 2017, 21:53

Sygnity (lub inny system) jest tylko naszym narzędziem, nie możesz patrzeć na stanowisko dostawcy oprogramowania, tylko na prawidłowośc wydawanych decyzji. @ go_lisek dobrze ci podpowiedział, jeśli masz nowy wniosek, dotyczący nowego dziecka, to co chcesz zmieniać w decyzji na poprzednie dzieci? SKO uchyliło decyzję i przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia, a Ty powinnaś teraz wydać nową decyzję na nowe dziecko.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2017, 14:03

ok. A tamtą decyzję pierwotną i tą zmieniającą tą pierwotną powinnam zostawić i wprowadzić wniosek nowy i wydać znowu odmowę?
kin
Stażysta

Napisano: 05 paź 2017, 23:09

To jest bezsensu ze mamy robić to w oprogramowaniu jako zalecenie MPIPS ze niby każda zmiana ma być robiona poprzez zmianę wniosku a potem takie "cuda" wychodza błędne;/ rejestrowałam takie przypadki jako nowy wniosek by wiadomo była nowa decyzja (czyli 2 w obiegu prawnym) i ciagle jest sprzeczność ze źle bo ma być przez zmianę by widziało powiązanie. Jak wy robicie? Jak inne oprogramowania funkcjonują w tej kwestii niż Sygnity?
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Napisano: 06 paź 2017, 7:43

Ale nikt ci nie broni w systemie zrobić jako zmianę (wniosek o zmianę świadczenia). Po prostu podstawa prawna i wydruk decyzji ma być nie zmianowy a standardowy. Normalne przyznanie jak ze zwykłego wniosku. A to jak zarejestrujesz to tylko kwestia techniczna.
jak ci wygodniej rejestrować takie wnioski jako zmiany to sobie po prostu dorób do szablonu DECZMSW czy jakoś tak wersję wydruku w której treści nie ma zmieniania czegokolwiek.
SKo nie uwaliło decyzji bo zarejestrowany wniosek był przez zmianę świadczenia a dlatego, że w podstawie był art. 27, pewnie jeszcze 163 kpa a w osnowie "zmieniam decyzję XXX"
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 paź 2017, 8:02

Tak. Oprogramowanie tu nie ma znaczenia, wyłożyliście się na znajomości KPA i SKO wam to wskazało, decyzja była wydana z rażącym naruszeniem prawa. Na przyszłość - nowy wniosek to nowe postępowanie, więc wydaje się nową decyzję, a nie zmienia starą wydaną przy innym postępowaniu dotyczącym czegoś innego.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2017, 8:30

Tzn. mnie jako m"cytruska" spraw nie dotyczy bo ten na samym początku to nie mój post, mnie tylko interesuje właśnie sam fakt wprowadzania tych zmian do oprogramowania :) bo dalej mnie męczy to, że ja w systemie zrobię to jako zmianę zgodnie z zaleceniami dostawców i np. on w systemie potem wygasza mi pierwotną decyzję która przecież mam w aktach normalnych i przecież ona nadal jest w mocy prawnej. Więc jak to się ma do ewentualnych sprawozdań?

1. Rozumiem, że załóżmy: mam wydaną decyzję od października do końca okresu na 1 dziecko. Ma ona swój numer XXX i jest w mocy prawnej. Rodzi się nowe dziecko w listopadzie. Więc ktoś wtedy składa wniosek to ja w systemie mam zrobić wniosek o zmianę, dodać to nowe dziecko. Zaznaczyć, że wniosku na "wszystkie dzieci" czyli teraz na 2 dzieci. No i w szablonie zrobić prowizorkę tzn. wydruk zmodyfikować i dać, że przyznaję tylko na to 2 dziecko???

(No i wtedy właśnie on wygasza decyzję na to 1 dziecko i przyznaje mu od listopada (mimo, że formalnie ma od października)- więc nie wiem jak to się ma do sprawozdań potem)

LUB 2 SYTUACJA

2. Ma przyznane na 2 dzieci, donosi uzysk, robię wniosek o zmianę (dalej mam, że wnioskuje na 2 dzieci), przekracza. Robię decyzję w systemie prowizorkę, że uchylam tylko na 1 dziecko (system wygasza wiadomo 1 decyzję)?? Potem załóżmy babka traci pracę, przychodzi składa znowu wniosek od grudnia na tylko 1 dziecko. Znowu ja robię wniosek o zmianę i dalej w systemie muszę dać że na wszystkie dzieci czyli 2, no i znowu system wygasza tamtą decyzję a przyznaje na 2 dzieci, a ja zamiast tego robię prowizorkę, że wydaje decyzję tylko na 1 dziecko??

Czyli w papierach gra bo każda z decyzji jest w mocy prawnej, ale w systemie te z którymi się coś działo są wygaszone? Czy w sprawozdaniach ma to jakieś znaczenie?

Upewnijcie mnie proszę czy tak też robicie.
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x