Nieopodatkowane skąd wynika podstawa do dzielnia na 12? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 wrz 2017, 11:04

Hejka prześlezilam całą ustawę ŚR i SW i nie mogę natrafić nigdzie na jakikolwiek przepis mówiący o tym, że dochody nieopodatkowane należy dzielić przez 12 miesięcy i ich nie utracamy (to wynika z katalogu) ale jaka jest podstawa prawna, żeby je dzielić przez 12?

Pozdrawiam,
poisonka
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 11:01
Zajmuję się: ŚR, SW, FA

Napisano: 20 wrz 2017, 11:19

Nie wynika to wprost ale art. dotyczący utraty i uzysku dochodu (katalog zamknięty rodzajów dochodów) mówi nam, że mamy te dochody dzielić przez liczbę miesięcy, kiedy ten dochód był uzyskiwany. Czego nie ma w katalogu- mamy dzielić przez 12 m-cy.

Choć powiem, że SKO ma trochę inne zdanie na temat dochodów uzyskanych z wynajmu nieruchomości. Moje UW i ja byłem na stanowisku, że jest to dochód uzyskany, SKO zaprzeczyło.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 20 wrz 2017, 11:27

mam wątpliwość bo rozpisując dochodu zwłaszcza przy odmówkach podaję podstawę prawną w przypadku utraty art. 5 ust4 w ŚR i odpowiednio w SW art. 7 ust. 1, w przypadku uzysków w zależności od tego czy w roku bazowym czy po art. 5 ust,,. 4a lub 4b i odpowiednio w SW art. 7 ust. 2 lub 3

natomiast brakuje mi i aż się prosi żeby wskazać ludziom skąd wiemy, że nieopodatkowane na 12 miesięcy, skoro nie ma zapisu w ustawie to można to sobie dzielić jak każdy sobie wymyśli. Skądś ten przepis się musiał wziąć skoro jest praktyka taka stosowana od kilku lat?

Katalog uzysków i utrat mówi tylko co jest a co nie jest, ale nie ma informacji,na ile miesięcy to dzielić i czy w ogole dzielić?
poisonka
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 11:01
Zajmuję się: ŚR, SW, FA

Napisano: 20 wrz 2017, 12:19

Oczywiście że wynika wprost z zapisów ustawowych i to totalnie podstawowych - definicja dochodu członka rodziny - art. 2 pkt 2 ustawy o pomocy państwa (...) - PRZECIĘTNY MIESIĘCZNY dochód członka rodziny osiągnięty w roku kalendarzowym poprzedzającym okres na jaki ustalane jest prawo do św wychowawczego, Z ZASTRZEŻENIEM art. 7 ust. 1-3a.

Mam na dzieje, że nie trzeba tłumaczyć pojęcia "przeciętny miesięczny" - to jest zasada liczenia dochodu, a wyjątki to przypadki utraty i uzyskania w których nie dzielimy na 12 tylko inaczej.

Kolejne pytanie z tytułu "nie tylko ręce opadają" odpowiedź stałych bywalców zresztą nie lepsza...
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 20 wrz 2017, 12:23

"Choć powiem, że SKO ma trochę inne zdanie na temat dochodów uzyskanych z wynajmu nieruchomości. Moje UW i ja byłem na stanowisku, że jest to dochód uzyskany, SKO zaprzeczyło"

Kolejna bzdura - "gratuluje" poziomu wiedzy a raczej niewiedzy tobie i uw - jakim prawem dochód z wynajmu mieszkania, który nie ma nic wspólnego z pozarolnicza działalnościa gospodarcza ma być w kategoriach utraty/uzysku traktowany skoro go nie ma w katalogu utraty/uzysku - toz podstawowa umiejętność czytania daje odpowiedz na to pytanie.
Szczęcie, że choć sko trochę rozumu miało
opsxyz22
Stażysta

Napisano: 20 wrz 2017, 12:46

opsxyz22 jeszcze jeden post napisany w tym tonie a zasłużysz na urlop.

Takim prawem, że dochód ten jest opodatkowany ryczałtem. A ryczałt mieści się w definicji działalności gospodarczej.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 20 wrz 2017, 12:59

Nie ośmieszaj się tylko rozróżnij pojęcie pozarolniczej działalności gospodarczej - tylko taka działalność jest odpowiednio w katalogu utraty/uzysku i owszem może być opodatkowana w formach ryczałtowych, od pojęcia działalności opodatkowanej na podstawie przepisów o zryczałtowanych formach działalności, które obejmuje np. wynajem mieszkania ale w żadnym razie działalność polegajaca na wynajmie mieszkania nie jest i nigdy nie była w katalogu utraty i uzyskania bo to po prostu nie jest pozarolnicza działalność gospodarcza.

I nie brnij w brednie że zgodnie z prawem uznałeś to za utratę/uzysk bo jest wręcz odwrotnie - zrobiłeś to bezprawnie co wskazuję po raz drugi i na szczecie sko miało większą wiedzę w tym zakresie
opsxyz22
Stażysta

Napisano: 20 wrz 2017, 14:36

voodoo pisze:Takim prawem, że dochód ten jest opodatkowany ryczałtem. A ryczałt mieści się w definicji działalności gospodarczej.
No muszę przyznać, że trochę popłynęliście ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 wrz 2017, 14:45

Moje UW było takiego samego zdania więc wolałem wszystko zrobić tak, jak oni chcą. Tak samo jak tzw dobrowolne alimenty. Nie ma czegoś takiego wg naszych ustaw ale SKO do tego się nie przyczepiło :lol: .
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x