Niepełnoletnia urodziła dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 21 gru 2016, 16:37

91fresH pisze:mam właśnie taką sytuację że kobieta pobiera 500 zl na córkę która urodziła własne dziecko. Kobieta ma postanowienie sądu że jest opiekunem prawnym wnuczki.
Chcę się upewnić czy dobrze myślę: Kobieta nadal pobiera 500 zł na córkę a na wnuczkę której jest opiekunem prawnym składa nowy wniosek i w skład rodziny wpisuje siebie i wnuczkę? I będzie pobierać na córkę dopóki ta nie ukonczy 18 lat i na wnuczkę tez do ukończenia 18 lat przez matkę?
Wszystko ok. Tylko babcia do składu rodziny wpisuje TYLKO dziecko pozostające pod opieka prawną.
gopssik

Napisano: 21 gru 2016, 22:46

czyli tak: na wnuczkę której jest opiekunem prawnym składa nowy wniosek i w skład rodziny pisze siebie i to dziecko. A na tą nieletnią córkę wypłacam dalej na podstawie wniosku i decyzji z kwietnia.
91fresH

Napisano: 22 gru 2016, 8:36

91fresH pisze:czyli tak: na wnuczkę której jest opiekunem prawnym składa nowy wniosek i w skład rodziny pisze siebie i to dziecko. A na tą nieletnią córkę wypłacam dalej na podstawie wniosku i decyzji z kwietnia.
Jak złoży wniosek na wnuczkę, to tylko wnuczka w składzie rodziny. A babcia jako wnioskodawca.
gopssik

Napisano: 22 lis 2017, 12:42

Mi w ops powiedzieli dzisiaj że 500+ na córkę nieletnia będę dostawała tylko do marca dopuki ona nie urodzi a 18 lat kończy dopiero w listopadzie to jak to jest naprawdę?
Justyna12345
Praktykant
Od: 22 lis 2017, 11:54
Zajmuję się: Jestem mamą 3 dzieci

Napisano: 13 lut 2018, 9:10

gopssik pisze:
91fresH pisze:mam właśnie taką sytuację że kobieta pobiera 500 zl na córkę która urodziła własne dziecko. Kobieta ma postanowienie sądu że jest opiekunem prawnym wnuczki.
Chcę się upewnić czy dobrze myślę: Kobieta nadal pobiera 500 zł na córkę a na wnuczkę której jest opiekunem prawnym składa nowy wniosek i w skład rodziny wpisuje siebie i wnuczkę? I będzie pobierać na córkę dopóki ta nie ukonczy 18 lat i na wnuczkę tez do ukończenia 18 lat przez matkę?

Wszystko ok. Tylko babcia do składu rodziny wpisuje TYLKO dziecko pozostające pod opieka prawną.
Mam pytanie odnośnie tego przypadku, tylko sytuacja ma się tak, że:
1.nieletnia urodziła dziecko, babcia opiekun prawny i pobierała na wnuka 500+
2. babcia aktualnie od dłuższego czasu z uwagi na przekroczenie nie pobierała 500+ na "SWOJĄ CÓRKĘ"

3. córka 02.02.2018 ukończyła 18 lat, złożyła teraz w lutym wniosek na swojego syna
4. babcia napisała oświadczenie, że oddała już do sadu karte opiekuna prawnego i już od 02.02.2018 nim nie jest

TERAZ TAK,córce przyznaje od 01 lutego 2018
CO z świadczeniem, które pobiera babcia za LUTY 2018? UCHYLAM OD LUTEGO, czy dopiero od Marca? I wtedy tak naprawdę na to dziecko idzie 1000 zł (bo babcia, z racji, ze brak podzielności, no i córka bo już ma prawo od momentu pełnoletności)
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Napisano: 13 lut 2018, 10:15

ja również mam taka sytuację, matka pobiera 500 + na dziecko i ta niepełnoletnia matka złożyła teraz wniosek na własne dziecko (18 lat kończy w kwietniu 2018 r.),czy powinna babcia dziecka być opiekunem prawnym dla wnuczki i to jej powinnam przyznać prawo do świadczenia czy ta niepełnoletnia matka może otrzymać świadczenie na własne dziecko?
monika29
Praktykant
Od: 22 mar 2017, 12:54
Zajmuję się: ŚW

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x