Witam, mam pytanie, na początku kwietnia wniosek złożyła matka na swoją 17-letnią córkę, świadczenie otrzymała, a 16 kwietnia ta córka urodziła dziecko i w czerwcu złożyła na nie wniosek. Co zrobić w takiej sytuacji? Ustawa mówi o pełnoletnim dziecku posiadającym własne dziecko...Z góry dziękuję za odpowiedź.
Osoba mająca ukończone 16 lat może być osobą "pełnoletnią" jedynie w przypadku, gdy zawrze ślub. A że dziewczyna zapewne ślubu nie ma więc dajesz negata z automatu.
Na pewno również toczy się sprawa o opiekuna prawnego dla nowo narodzonego dziecka. Nim zostanie prawdopodobnie albo babcia albo ojciec dziecka (o ile ma ukończone 18 lat). Tak w dużym skrócie co jest napisane w artykule.
Oj nie, nie. Przyznajesz normalnie. Gdzie w ustawie masz napisane, że nie możesz przyznać? Stan cywilny dziewczyny to panna. Tak samo nie ma zapisane, że jeżeli matka bierze na swoje nieletnie dziecko, to temu dziecku się nie należy. Tylko w decyzji piszesz np. Jolanta Kowalska reprezentowana przez opiekuna ustawowego (dane jej mamy). I we wniosku podpisy nieletniej i matki. Kasa na konto matki. Na szkoleniach tłumaczyli.
Ja bym nie dał w życiu. Dopóki nie ma prawnie rozwiązanego kto jest opiekunem noworodka to nie masz wręcz prawa aby przyznać świadczenie dla małoletniej matki. Ale to nie moja decyzja i nie moje konsekwencje.
Na szkoleniu pytałam bo też miałam dylemat. Mazurek twierdził żeby dać, aby się upewnić dzwoniłam do małopolskiego. Oni też stoją na stanowisku żeby dać.
Jest jasno napisane kto może składać wniosek na dziecko. I teraz tak- małoletnia matka bez wyroku sądu nie posiada pełnej zdolności do czynności prawnych. Babcia nie może składać na wnuka bo nie jest opiekunem faktycznym bądź prawnym. Musi być wyrok sądu i basta. A to co mówią to też trzeba filtrować. Ja bym dał negatywną decyzję i proszę, niech się odwołują do SKO.
Na stronie MRPIPS znalazłam coś takiego:
Moja nieletnia córka ma dziecko i jest samotna. Ja opiekuję się nią i wnuczką. Czy mogę wystąpić o 500 zł na dziecko?
Tak, może się Pani ubiegać o świadczenie wychowawcze na nieletnią córkę. Z kolei córka może wystąpić o świadczenie na własne dziecko. Jeżeli nieletnia matka ukończyła 13 lat, to zgodnie z art. 15 Kodeksu cywilnego ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych. W takim przypadku, za zgodą przedstawiciela ustawowego (rodzica) może złożyć osobiście wniosek o świadczenie wychowawcze na własne dziecko
polecam:
KPA: "Art. 30. § 1. Zdolność prawną i zdolność do czynności prawnych stron ocenia się według przepisów prawa cywilnego, o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
§ 2. Osoby fizyczne nieposiadające zdolności do czynności prawnych działają przez swych ustawowych przedstawicieli.
§ 3. Strony niebędące osobami fizycznymi działają przez swych ustawowych lub statutowych przedstawicieli.
§ 4. W sprawach dotyczących praw zbywalnych lub dziedzicznych w razie zbycia prawa lub śmierci strony w toku postępowania na miejsce dotychczasowej strony wstępują jej następcy prawni.
§ 5. W sprawach dotyczących spadków nieobjętych jako strony działają osoby sprawujące zarząd majątkiem masy spadkowej, a w ich braku - kurator wyznaczony przez sąd na wniosek organu administracji publicznej".
KC: "Art. 15. Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo"
Art. 17. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do ważności czynności prawnej, przez którą osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych zaciąga zobowiązanie lub rozporządza swoim prawem, potrzebna jest zgoda jej przedstawiciela ustawowego..
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare