zawieszenie czy wstrzymanie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 cze 2016, 10:21

wydana została decyzja na 500 + , okazało się, że członek rodziny przebywa za granicą. Trzeba wystąpić do marszałka z apytaniem czy zachodzi koordynacja , ale co dalej z wypłatą. Co wydać: postanowienie o zawieszeniu postępowania, czy jakieś pismo o wstrzymaniu wypłaty. nie wiem co jest właściwe w tej sprawie
lucb

Napisano: 16 cze 2016, 10:40

Zależy od osoby możesz ja poinformować o tym, że ma prawo wystąpić o wstrzymanie wypłaty dalszych świadczeń ze względu na podjęcie jej męża pracy poza granicami, de facto to jest dla niej najbardziej bezpieczne bo w razie gdyby zachodziła koordynacja to nie będzie musiała zwracać nienależnie pobranych. Miałam taką sytuację wydaliśmy decyzję przyszła kobieta i zgłosiła że mąż pracuje w Niemczech od dwóch tygodni poinformowałam ją o możliwości wstrzymania wypłaty świadczenia i stwierdziła że to ma sens bo w razie czego nie będzie musiała zwracać. Dużo osób u nas tak robi mężowie wyjeżdżają przychodzą piszą prośbę o wstrzymanie i czekają wtedy spokojnie na rozstrzygnięcie z ROPS-u
mysia

Napisano: 16 cze 2016, 10:54

jaka podstawa prawna do wstrzymania?
olga37

Napisano: 18 cze 2016, 0:03

???
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2016, 8:00

olga37 pisze:jaka podstawa prawna do wstrzymania?
nie ma .............. wstrzymujesz tylko w przypadku jak osoba nie podejmie prze 3 miesiące świadczenia i jak nie zgłosi się do złożenia wyjaśnień art. 28
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2016, 17:41

nie masz prawa wstrzymywać, musisz dalej płacić, bo nawet jeśli uchylisz na 155 to strona z reguły jest stratna jeden miesiac a ty bujasz sie z uchyleniem uchylonej - nie polecam bo administracyjnie to misz-masz,

dlatego niech nikt nikogo nie wprowadza w błąd - NIE MASZ PRAWA WSTRZYMAĆ PRZY KOORDYNACJI, masz obowiazek płacić do ustalenia koordynacji - po czym wszczynasz i dopiero wtedy uchylasz na 23 ust 5 i dopiero wtedy jak masz uchyloną decyzję to nie płacisz
aakkhh

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x