niepełnosprawność

ODPOWIEDZ
~hala

niepełnosprawność

Post autor: ~hala »

mam pytanie?
jestem specjalistą pracy socjalnej, od 1980 roku pracuję w pomocy społecznej. W 2005 roku Pow.Zespół ds Orzekania o Stopniu Niepełnosp. zaliczył mnie do lekkiego st.niep. Obecnie tj.od X 2010r jestem zaliczona do umiarkowanego st.niepełnospr.
z symbolem L /laryngol./ i czy mogę nadal zajmować stanowisko prac.socjalnego i chodzić w teren ? i czy mogę skorzystać z przywilejów osoby niepełnosprawnej tj.1godzinę krócej pracować i mieć prawo do 10 -dniowego urlopu wypoczynkowego?
Może ktoś zetknął się z takim przypadkiem?
~lo

Re: niepełnosprawność

Post autor: ~lo »

dlaczego sama tym sie trudzisz daj orzeczenie pracodawcy i czekaj na rezultat im wczesniej dasz tym lepiej bo od stycznia wchidza zmiany one tez dotycza skroconego czasu prcy
~hala

dałam orzeczenie i moja kierowniczka się upiera ,że mi się nie należą przywileje .W orzeczeniu jest adnotacja \"praca w warunkach chronionych \"i w uzasadnieniu jest napisane cyt.stopień naruszenia sprawności organizmu umożliwia pracę jedynie w warunkach chronionych i tego się uczepiła , że nie mogę chodzić w teren a ja już 30 lat tam pracuje.
Dowiadywałam się w PCPR-ze że wszystkim piszą takie uzasadnienia jak moje i oni sami też zatrudniają osoby chodzące w teren i wszyscy korzystają z tych przywilejów. Kier.mówiła też ,że rozmawiała z bhp-owcem i w żadnym wypadku z takim orzeczeniem nie powinnam chodzić w teren.A ja tylko mam schorzenie laryngologiczne /słuch/ a nie psychiatryczne i nawet lepiej się czuje w terenie niż w biurze ,w tym \"młynie\". poradźcie coś.
~hala

Czy bhp-owiec ma tu coś do powiedzenia? co mogłoby kolidować z przepisami bhp bym nie mogła chdzić w teren?
~ala

Post autor: ~ala »

Jeśli lekarz medycyny pracy (bad. okresowe) dopuścił Cię do pracy w terenie, to nie ma przeciwwskazań. Orzeczenie nie decyduje o charakterze pracy, to Twoja sprawa, czy skorzystasz z uprawnień, np. przy umiarkowanym stopniu z 7 godzinnego dnia pracy... Jeśli wyrazisz taką chęć, a lekarz medycyny pracy nie znajdzie przeciwwskazań, to możesz pracować 8 godzin (ale musisz to mieć poparte zaświadczeniem). U nas też pracownicy z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności chodzą w teren. I żadna kontrola się nie doczepiła.
~hala

dziękuję
ODPOWIEDZ