witam,potrzebuje porady,co moge zrobić w sytuacji kiedy były mąż nie płaci alimentów.zasądzono mi na syna kwotę 250zł miesiecznie w pażdzierniku 2003roku i otrzymuję jedynie pisma od komornika o uporczywym uchylaniu sie od wyroku, niealimentacji przez dłużnika i o wysokości zadłużenia i bezskuteczności egzekucji.alimenty otrzymuję z FA,czy jest jakiś sposób,zeby w końcu uzyskać zasądzone alimenty?czy jeśli dłużnik był już karany(nie za alimenty)jest szansa,że pójdzie do więzienia jeśli złoże wniosek do prokuratury?co powinien zawierać taki wniosek?prosze o pomoc!
wystarczy jak złoży Pani wniosek do prokuratury. Kompletowaniem wniosku zajmie się policja (znaczy Panią wezwą i powiedzą co ma Pani dostarczyć).
PS.nie ma żadnego sposobu by uzyskać alimenty od jca dziecka
Należy złożyć wniosek do prokuratury o ukaranie za uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów, potem zostaniesz przesłuchana przez policję ( z czy macie kontakt, czy płaci, czy coś kupuje, czy się interesuje dzieckiem, gdzie pracuje czy ma coś wartościowego, ile zarabiasz, czy ci wystarcza) niestety musisz udawać, że masz dużo wydatków a mało pieniędzy, muszą napisać w protokole, że nie jest Ci łatwo, potem odbędzie się sprawa sądowa i tyle. Wniosek mogę napisać. Mój były dostał wyrok, był ścigany i zaczął płacić. Tylko, że ma duże długi i zanim to wszystko spłaci to marne szanse żeby zapłacił mi do rąk. Więc do staję z f.a.
ps. masz bardzo małe alimenty, radzę wystąpić o podwyższenie.
dziękuje za odpowiedzi,z pewnością złoże wniosek do prokuratury....
co do wypowiedzi ~`ajak? ...wiem,że alimenty są bardzo niskie,ale niestety albo mam takiego pecha,albo sędziowie byli przychylni bezrobociu byłego męża,bo już dwukrotnie zwracałam sie o podniesienie alimentów i nic!!!
ojciec dziecka twerdzi,że nie może znaleść pracy i tak sie kończy,że zostaję przy tych samych alimentach...katasrofa!!!
trafia Pani na nietypowych sędziów, mój mąż też był bezrobotny i podwyższyłam alimenty, może źle Pani uzasadnia wniosek? Ogólnie sędziowie teraz nie patrzą na to czy zarabia.można ubiegać się nawet o 500zł na dziecko.
Jeśli chce Pani abyśmy wzięły się za napisanie porządnego wniosku, proszę napisać na moje GG swój adres e- mailowy,
GG 11403462