ściganie dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 sie 2009, 13:43

Mam pytanie co zrobić . Klientce wypłacałam zaliczkę , dłużnik nie mieszkał na naszym terenie.
Od kiedy wszedł FA klientka zrezygnowała z dalszej wypłaty. Teraz mam zadłużenie z tyt. wypłaconej zaliczki - ja dłużnika nie ścigałam. Co teraz zrobić od czego zacząć.
~kinguś

Napisano: 14 sie 2009, 14:52

nic nie robisz
~Elmer

Napisano: 24 sie 2009, 14:36

To kto ma go ścigać za państwowe długi?
~gość

Napisano: 24 sie 2009, 15:44

komornik
~Elmer

Napisano: 24 sie 2009, 19:37

Ale Wy też macie środki ku temu i paragrafy.
~gość

Napisano: 24 sie 2009, 21:13

gościu jakie środki? masz na wmyśli wnioski do prokuratury z art 209?
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2009, 21:41

W przypadku bezskutecznej egzekucji świadczenia alimentacyjnego komornik sądowy prowadzący postępowanie jest obowiązany do poinformowania organu właściwego dłużnika o stanie egzekucji i przyczynach jej bezskuteczności. Organ właściwy dłużnika przekazuje komornikowi sądowemu wszelkie informacje istotne dla skuteczności egzekucji. Organem właściwym dla dłużnika jest wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika alimentacyjnego.

W przypadku bezskutecznej egzekucji świadczenia alimentacyjnego ośrodek pomocy społecznej, na wniosek organu właściwego dłużnika (po zawiadomieniu go przez komornika), przeprowadza wywiad środowiskowy u dłużnika alimentacyjnego. Czynności te są niezależne od działań komornika. W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny nie może wywiązać się ze swych zobowiązań z powodu braku zatrudnienia, organ właściwy dłużnika:

1.

zwraca się do właściwego urzędu pracy o przedstawienie informacji o możliwościach aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego;
2.

występuje, w razie braku możliwości aktywizacji zawodowej, z wnioskiem do starosty o skierowanie dłużnika do prac organizowanych na zasadach robót publicznych, określonych w przepisach o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

W przypadku uniemożliwienia przez dłużnika alimentacyjnego przeprowadzenia wywiadu lub odmowy podjęcia prac lub uchylania się od nich, organ właściwy dłużnika informuje podmiot uprawniony do złożenia wniosku o ściganie za przestępstwo określone w art. 209 § 1 kodeksu karnego. Ustawa ta nie przewiduje obowiązku informowania dłużnika o tym, że właściwy organ podejmuje określone czynności.
Coś jeszcze???nowa!!!
~gość

Napisano: 25 sie 2009, 9:34

zrobiłam wszystko zgodnie z ustawą. niestety działania nie przyczyniły się do jakiejkolwiek egzekucji, no może w dwóch przypadkach i to wszystko
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2009, 9:35

a ustawę znam
to co napisałeś gościu nie jest zbytnio aktualne
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]