No i właśnie o to mi się rozchodzi. Gdzie pisze, że wszystkie decyzji SKO mają z automatu ten rygor.
Katalog jest zamknięty wszak, a na decyzji nic na ten temat nie pisze.
"Ostateczność decyzji nie jest jednak równoznaczna z jej prawomocnością. Wskazuje na to art. 269
k.p.a., zgodnie z którym decyzje określone w innych przepisach prawnych jako prawomocne uważa
się za ostateczne, chyba że z przepisów tych wynika, iż dotyczą one takiej decyzji, która została
utrzymana w mocy w postępowaniu sądowym bądź też nie została zaskarżona w tym postępowaniu
z powodu upływu terminu do wniesienia skargi. Niestety ustawodawca nie posługuje się tymi
pojęciami w sposób konsekwentny, a co za tym idzie w przepisach znajdziemy zarówno decyzje
ostateczne, decyzje prawomocne, które należy rozumieć jako ostateczne oraz decyzje stricte prawomocne
2. Powyższe wynika ze zmian historycznych, a mianowicie z faktu iż w pewnym okresie
nie istniało w Polsce sądownictwo administracyjne (w latach 1945-1980). Niestety do dnia dzisiejszego
nie uregulowano tej kwestii w sposób jednoznaczny, co budzi liczne problemy zarówno teoretyczne
jak i praktyczne.
Jednakże dla stron postępowania powyższe rozróżnienie powoduje problemy głównie w kontekście
wykonalności decyzji. Nie każdy bowiem pamięta, iż decyzja posiadająca walor ostateczności,
czyli taka, która nie może zostać wzruszona w drodze zwyczajnych środków administracyjnych
(odwołanie lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy), ale nieprawomocna, jest wykonalna
i może być egzekwowana. Co więcej, samo wniesienie skargi do wojewódzkiego sądu administracyjnego
nie wstrzymuje wykonalności takiej decyzji (art. 61 § 1 p.p.s.a.3)."
I widzisz kb."Lub czasopisma" się kłania.
Bo niestety u nas prawo nie jest jednoznaczne i w zależności od sytuacji może być różnie praktykowane.
Naciąłem się kiedyś na tym, iż zacząłem egzekwować decyzję po jej zwrocie z SKO. Wszystko pięknie ładnie, aż tu zamiast zwrotu z SKO dostaję wyrok WSA, uchylający w całości przychylne mi orzeczenie SKO.
I d zbita mimo, że strona już spłaciła zobowiązanie. Odwracaj teraz wszystko.