Witam w sierpniu w związku ze zmianą sytuacji rodzinnej urodzenie dziecka złożono wniosek o dodatki w tym o wielodzietność. w wyniku błędu nie przyznano wielodzietności kobieta się kapnęła dopiero teraz że nie dostała dodatku i dzwoni. okres zasiłkowy się skończył co mam zrobić. pomocy mogę jej wypłacić
Rozumiem, ze tak naprawdę masz nierozpatrzony w części wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego i dodatków.Wniosek rozpatrzysz zatem teraz, po terminie, ale jednak. Powinnaś wydać normalną decyzję przyznającą stronie prawo do tego dodatku.
Art. 31 dotyczy sytuacji odmowy przyznania świadczeń rodzinnych lub błędnego ustalenia ich wysokości, więc ja bym tu go nie stosował. No chyba że uznałabyś że nieprzyznanie dodatku jest błędnym ustaleniem wysokości świadczeń. Dla mnie naciągana interpretacja.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
a ja bym zrobiła zmianę decyzji z urzędu
art. 163 kpa i art. 32 ust. 1 a naszej ustawy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes