SZO-jak udowodnić pokrewieństwo? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 20 sty 2015, 14:20

Jaki zażądać dokument potwierdzający, że wnuczka która opiekuje się babcią jest jej faktycznie wnuczką. W dowodach osobistych są inne nazwiska, zarówno wnuczki i babci. I właściwie nie ma żadnego dokumentu który by to potwierdził.
Miałam zaś taki przypadek, fakt dawno temu, że chłopak złożył wniosek na dziadka i gdyby się nie wygadał że dziadek który potrzebował opieki nie miał dzieci,normalnie miałby przyznane świadczenie. Potem się okazało zawarł związek małżeński po raz drugi i kobieta (babcia) z którą był miała swoje dzieci z pierwszego związku, on zaś swoich nie miał. Chłopak powiedział że zawsze na dziadka mówił dziadek, co mnie nie dziwi, skoro od najmłodszych lat go znał, lecz nie ma żadnego pokrewieństwa.
Czy wy w jakiś sposób sprawdzacie pokrewieństwo wnuka w stosunku do dziadka.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:01

?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:02

Nutka pisze:Jaki zażądać dokument potwierdzający, że wnuczka która opiekuje się babcią jest jej faktycznie wnuczką. W dowodach osobistych są inne nazwiska, zarówno wnuczki i babci. I właściwie nie ma żadnego dokumentu który by to potwierdził.
(...)
Czy wy w jakiś sposób sprawdzacie pokrewieństwo wnuka w stosunku do dziadka.
A odpisy aktów urodzenia to co?
Weź odpis skrócony 3 osób, dziadka, jego dziecka, będącego jednocześnie rodzicem wnioskodawcy i samego wnioskodawcy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:38

hm... w sumie to nie głupie, czy oni będą płacić za odpisy?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:48

Od biedy wystarczą dowody osobiste wnuczka i dziecka dziadka, będącego jednocześnie rodzicem wnuczka ;) Co prawda są tylko imiona rodziców w dowodzie, nie ma nazwisk, jeśli to nie wystarcza można wnioskować o akty urodzenia.
helpme

Napisano: 20 sty 2015, 15:49

Nutka pisze:hm... w sumie to nie głupie, czy oni będą płacić za odpisy?
odpisy jak i wszystkie inne dokumenty do ŚR wydawane są za darmo ...
dowody wystarcza jak i zwykłe oświadczenie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:52

a nie wystarczy potwierdzenie w wywiadzie pracownika socjalnego że wnuczka to wnuczka :roll:
zabka

Napisano: 20 sty 2015, 15:54

zabka pisze:a nie wystarczy potwierdzenie w wywiadzie pracownika socjalnego że wnuczka to wnuczka :roll:
też tak myślałam, ale przeczytaj jaki miałam przypadek na początku tej historii. Chłopak od zawsze do niego mówił dziadek, więc jak pytałam czy to dziadek mówił że tak, bo tak było od małego, dopiero potem powiedział że dziadek nie miał dzieci
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 16:06

Nutka pisze:
zabka pisze:a nie wystarczy potwierdzenie w wywiadzie pracownika socjalnego że wnuczka to wnuczka :roll:
też tak myślałam, ale przeczytaj jaki miałam przypadek na początku tej historii. Chłopak od zawsze do niego mówił dziadek, więc jak pytałam czy to dziadek mówił że tak, bo tak było od małego, dopiero potem powiedział że dziadek nie miał dzieci
ja wiem, że jak człowiek się raz sparzy to potem na zimne dmucha .. ale
.. może wystarczy zapytać czy to "rodzony dziadek czy przyszywany :lol: żarcik taki

niech napisze oświadczenie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 16:12

ewalu pisze:
Nutka pisze:
ja wiem, że jak człowiek się raz sparzy to potem na zimne dmucha .. ale
.. może wystarczy zapytać czy to "rodzony dziadek czy przyszywany :lol: żarcik taki

niech napisze oświadczenie
Oczywiście że to dziadek rodzony...tyle, że żony.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x