szo proszę o podpowiedź - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 20 sty 2015, 14:38

proszę o podpowiedź. Żona złożyła wniosek o SZO, chce się opiekowac mężem, który ma znaczny stopień niepełnosprawności, pan jest zatrudniony ale obecnie przebywa na chorobowym (nie wiadomo czy przejdzie na rentę, czy wróci do pracy). Pani jest zarejestrowana w PUP bez prawa do zasiłku. Czy w takim przypadku można przyznac SZO, może miał ktoś taki przypadek. Dziękuję
oki

Napisano: 20 sty 2015, 14:54

można
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 14:56

ostatnio u Jaworowicz było mąż się żoną chciał opiekować i dostał odmowę bo nie ma w małżeństwie obowiązku alimentacyjnego
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:07

anetag pisze:ostatnio u Jaworowicz było mąż się żoną chciał opiekować i dostał odmowę bo nie ma w małżeństwie obowiązku alimentacyjnego
To znaczy ze albo miał starą decyzję,albo gapowaty organ. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:10

oki pisze:proszę o podpowiedź. Żona złożyła wniosek o SZO, chce się opiekowac mężem, który ma znaczny stopień niepełnosprawności, pan jest zatrudniony ale obecnie przebywa na chorobowym (nie wiadomo czy przejdzie na rentę, czy wróci do pracy). Pani jest zarejestrowana w PUP bez prawa do zasiłku. Czy w takim przypadku można przyznac SZO, może miał ktoś taki przypadek. Dziękuję
Z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności się z zasady nie dyskutuje, jednakże.
Zbadaj w toku postępowania (wezwij, wyślij pracownika socjalnego) na czym polega stała opieka świadczona na rzecz małżonka, co wchodzi w jej zakres, ile średnio pochłania czasu.
W zależności od tego co ustalisz wydasz decyzję pozytywną lub negatywną.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:14

to w jakim przypadku uznac ze faktycznie sie opiekuj. w wywiadze mam: pierze gotuje sprzata myje ale przyjeżdza do mamy 3-4 razy w tygodniu... uznac ze to odpowiednia opieka?
Patrycjasr

Napisano: 20 sty 2015, 15:20

Patrycjasr pisze:to w jakim przypadku uznac ze faktycznie sie opiekuj. w wywiadze mam: pierze gotuje sprzata myje ale przyjeżdza do mamy 3-4 razy w tygodniu... uznac ze to odpowiednia opieka?
W mojej ocenie nie. Opieka ma na tyle absorbować opiekuna, by uniemożliwiać mu zatrudnienie.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:35

kronos79 pisze: W mojej ocenie nie. Opieka ma na tyle absorbować opiekuna, by uniemożliwiać mu zatrudnienie.
a w mojej tak ... :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:40

ewalu to tym czym się kierujesz w tych wywiadach. co powinno być napisane żebyś przyznała?
Patrycjasr

Napisano: 20 sty 2015, 15:46

no że się opiekuje co ma ci potwierdzić wywiad środowiskowy ..
Patrycjasr pisze:w wywiadze mam: pierze gotuje sprzata myje ale przyjeżdza do mamy 3-4 razy w tygodniu... uznac ze to odpowiednia opieka?
dla mnie jest to wystarczająca opieka by przyznać świadczenie
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x