Prosze o informację
Szpital wystąpił do ops o objecie ubezpieczeniem mieszkańca danej miejscowości . Pacjent był nieprzytomny i po 3 dniach zmarł. Nie było mozlwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Pacjent nigdy nie był klientem pomocy społecznej. Dyrektor szpitala we wniosku dopisał, że pacjent spełnia kryteria dochodowe z pomocy społecznej- nie wiem skąd to wiedział.
W/g mnie brak wywiadu środowiskowego przeprowadzonego przez pracownika socjalnego a co za tym idzie nie możności stwierdzenia sytuacji dochodowej pacjenta jest podstawą do wydania decyzji odmownej. Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie moich wniosków.
Jeszcze jedna mam watpliwość. Wniosek wystosował szpital czyli szpital jest strona. Decyzje wystawiam na szpital, bo chyba nie na zmarłego, bo nie będe uzasadniac, ze nie ma możliwości przeprowadzenia z nim wywiadu--- nielogiczne. Chyba że nie wystawiam decyzji a tylko pismo do szpitala, że sprawa stala się bezprzedmiotowa bo pacjent zmarł i nie ma mozliwości ustalenia jego sytuacji majątkowej.
prosze o podpowiedz w tej sprawie najlepiej kogoś kto mial podobną sytuację.