500+ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 12 lut 2016, 9:43

Rodzina 2+4 bez dochodu, bezrobotni:
zasiłek rodzinny - 0k 600 zł
zasiłek z OPS - ok 1200 zł
500+ - 2000 zł
oPŁacone posiłki w szkole
razem ok 3800 zł
najniższa średnia krajowa ok 1300 zł netto (nawet jakby razem pracowali to 2600) KTO BĘDZIE NA NASZE EMERYTURY PRACOWAŁ, bO NA PEWNO NIE ONI:(:p(
Nie profesjonalnie jest porównywać siebie do "naszych" rodzin, ale ...nie coraz mniej mi sie chce wstawac do pracy...
Matka dwójki dzieci , pracująca , mąż pracujący
wynagrodzenia razem ok 4 tyś
rodzinne - 0
500 + - 500
zasiłek z ops - 0
posiłki wieczorem gotuje bo w dzień nie mam czasu
kasia123

Napisano: 12 lut 2016, 10:32

no i czego się spodziewasz po tych żalach wszyscy pracujemy i mamy podobne odczucia też nie było łatwo wychować trzech synów w mojej sytuacji
dk=

Napisano: 12 lut 2016, 10:37

Kuffa mać!! tylko tyle zostaje mi do powiedzenia , jedno dziecko, z ciężkim schorzeniem nerek, lata 80, sprowadzane leki a nawet cewniki zza granicy, kredyt kredytem poganiał!! ale jest gorszy sort bo mam jedno dziecko i nie głosowałam na pisiorów!!!! :evil: :evil: :evil: :evil:
Wredna1

Napisano: 12 lut 2016, 14:08

do kasia123 - zapomniałaś jeszcze dodać stypendia... nóż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę o tym programie :evil: :evil: :evil:
iffcia65

Napisano: 12 lut 2016, 14:24

I co za niedorzeczny pomysł żeby tych dodatkowych pieniędzy nie liczyć do dochodu rodziny!!!!! Śmieszne kwoty rodzinnego liczymy, a tego nie, mimo że też jest wypłacane co miesiąc. Miało być dzięki tej ustawie mniej klientów pomocy społecznej.....
gops-k

Napisano: 12 lut 2016, 14:37

Klienci teraz to dopiero będą'' paniska ''oprócz 500 zł będzie jeszcze celóweczka, okresóweczka ,posiłeczek u nas niektórzy to w miesiącu to dostaną ze trzy moje pensje jak nie pracowali tak nie będą bo po co.
Iza1

Napisano: 12 lut 2016, 14:59

dk= pisze:no i czego się spodziewasz po tych żalach wszyscy pracujemy i mamy podobne odczucia też nie było łatwo wychować trzech synów w mojej sytuacji

do dk= żale to możesz mieć gorzkie w kościele, ja tylko napisałam swoje spostrzeżenia, bo po to, też jest to forum. Gratuluje wychowania trzech synów!!!!!!
kasia123

Napisano: 12 lut 2016, 15:18

Do manipulantki wrednej1: sama piszesz o dziecku z lat osiemdziesiątych a za chwilę labidzisz, że masz jedno dziecko i nic nie dostaniesz. Jesteś na tyle mało inteligentna, że sam się zdemaskowałaś, że drzesz japę tylko dla jej darcia. Piszesz, że nie głosowałaś na pisiorów. No to masz za swoje. Trzeba było wcześniej głosować, to wcześniej wprowadziliby 500+.
Ja sam też mam żal, ale oczywiście żal do poprzednich rządów, że nie tylko nie miałem od państwa żadnej pomocy, to jeszcze rząd Millera zabrał mi te marne grosze dawnego rodzinnego. A wydatki na dzieci miałem kolosalne, tak że dzisiaj sam nie mam żadnego majątku, nie wybudowałem domu, nie kupiłem mieszkania. Ale to przecież nie jest wina PiS-u tylko wszystkich poprzednich rządów. Jak miałem dzieci w wieku szkolnym to PiS nie rządził. Oczywiście, że przykro mi, że mnie to już nie dotyczy ale nie jestem psem ogrodnika i nie będę żałował młodszym. Niech mają. Zobaczymy może będzie z tego coś dobrego. Nareszcie ktoś przestał tylko mówić, że trzeba coś zrobić i robi to. Wczoraj byłem na zakupach i ekspedientka, która wie kim jestem pytała mnie o 500+. Nie korzysta u nas z pomocy ale sytuację ma średnią. Zero patologii. Pomyślałem sobie więc, że dobrze się stało, bo normalne rodziny też na tym skorzystają. Więc warto.
A wy zamiast jęczeć zabierzcie się do wytężonej pracy, by monitorować rodziny patologiczne, jak będą wydawać te środki.

Dzisiaj czytałem, że jeden z senatorów PO domagał się zmiany tytułu ustawy na "pomoc dla dzieci". Co za przebiegłość i podłość. Zmiana tytułu ułatwiłaby im dalsze oskarżanie PiS-u, że dzieli dzieci. Te sq...y przez osiem lat nie kiwnęły palcem by zrobić coś dobrego dla rodzin a dzisiaj rozdzierają szaty.

To nie jest ustawa o zasiłku rodzinnym 500 na każde dziecko ale o charakterze motywacyjnym dla rodziców, by łatwiej podejmowali decyzję o kolejnym dziecku. Pamiętam takie rozwiązanie z dawnych lat z Niemiec i miałem nadzieję, że w Polsce też takie wprowadzą. Ja nie doczekałem się a z całą pewnością, gdybym miał pewność takie wsparcia to zdecydowałbym się na kolejne dzieci.

Szanowni państwo, nasz punkt widzenia jest jednak skażony przez naszą pracę. Ale przecież świat nie kończy się na pomocy społecznej. Prawda jest tak, że więcej rodzin nie korzysta z pomocy społecznej, niż korzysta. Dla tych normalnych rodzin to będzie naprawdę duże wsparcie. Z pozdrowieniami i życzeniami optymizmu :)
viktor

Napisano: 12 lut 2016, 15:22

Oj jaki mądry kolega po fachu nam się trafił a Tobie nie czas na emeryturę.
Iza1

Napisano: 12 lut 2016, 16:29

Viktorku o małym rozumku
nie mam żalu tylko kiedyś rodziny sobie świetnie radziły jak tylko mogły teraz aby zdobywać głosy partie( patrz partia) jest gotowa d....pe wyzłocić wyborcom a to tylko rodzi patologię a nie motywację jak pisała koleżanka na początku prosty wylicznik!!! To n ie jest jednorazowa akcja to rozwali budżet a potem pisiry pójdą na zieloną łąkę i będą mieć pretensje ,że jest złe zarządzanie państwem Już tak było, przypomnij sobie. Pisze normalne rodziny skorzystają.....no gratulacje jaki procent tych rodzin!!! Miał być kij a nie marchewka teraz dostali cały wagon marchwi. Oki będą rodzić a za co je wykształca , usamodzielnią? a do tego mamy kontrolować na co wydali? ja wiem na co bez kontroli. I tyle w temacie. A zapomniałam dodać ,ze pracownicy u nas jak i w innych Ośrodkach od lat nie maja podwyżki!!szlak mnie trafia.
Wredna1

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x