niezapłacone składki 1999
niezapłacone składki 1999
Mam problem, w 1999 r kobieta miała przyznany zasiłek stały. później miała przerwę za 10 i 11 1999, a w grudniu dostała spłatę za 3 miesiące a na raporcie poszły 3x zdrowotne ale tylko raz społeczne. Teraz musze spłacić te składki jednak problem ma z odsetkami. za 14 lat wychodzi gigantyczna kwota, czy można w zusie prosić o umorzenie odsetek. Osoba która w tym czasie się zajmowała tym już nie pracuje od 10 lat. Odsetek nie mogę płacić jako OPS. Taki mi Mikołaj prezent niesie...
Re: niezapłacone składki 1999
Może najpierw sprawdź w zusie saldo ops-u. Bywa, że jest nadpłata.
ale można tyle lat do tyłu się cofać rozumiem opłacić składki ale odsetki
u mnie też ZUS straszy odsetkami, właśnie nam przysłali dokumenty do porównania, bo mamy inne saldo i będziemy się z tym męczyć, niestety nie skończy się to pewnie w tym roku, więc nie mam pojęcia jak potwierdzę saldo na koniec roku
może ktoś ma pomysł?

A może taka była zasada w 1999 roku że składki się na bieżąco płaciło.... Nie mam koncepcji dlaczego tak to wyszło zwłaszcza ze dziewczyna która się tym zajmowała była bardzo dokładna. Na dzień dzisiejszy powiedzieli że mam napisać o rozliczenie sald po sporządzeniu korekty więc raczej w przyszłym roku będę to płaciła. Jedna z kobiet powiedziała że 99r to już przedawnienie jest.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Trzeba sprawdzić jak składki były przyznane decyzją oraz czy aby nie zostały wyrównane w innym miesiącu .
A jeśli chodzi o odsetki to ja bym porozmawiała ze skarbnikiem bo nie będziesz przecież płacić z własnej kieszeni jeśli osoba odpowiedzialna już nie pracuje .
A jeśli chodzi o odsetki to ja bym porozmawiała ze skarbnikiem bo nie będziesz przecież płacić z własnej kieszeni jeśli osoba odpowiedzialna już nie pracuje .
ania
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jeszcze jedno. Bardzo dziwne, że do tej pory ZUS nie wykazał tego w zestawieniu błędów . Może być jeszcze tak , że składki są opłacone a nastąpiła pomyłka w kolejnch raportach korygujących a o ile pamiętam to za 1999 r było ich trochę robionych bo ZUS nie mógł się zdecydować czy powinno się robić 2 zestawy dokumentów tj. 01 i 51 czy 1 dla wszystkich tj. 01.
ania
Raporty poszły za 10 i 11 zerowe i w grudniu powinna być podstawa do społecznego za trzy miesiące, a niestety społeczne poszły za jeden miesiąc a zdrowotne za 3 miesiące. Korekt za 1999 miałam całkiem sporo ale zazwyczaj dotyczyły błędów w kodach, zgłoszeniach ew pesel błędny przy ręcznych początkach.
Oprócz niezapłacone składki 1999 - Księgowość przeczytaj również:
odnowienie certyfikatu
ekwiwalent
wymiana monitora w zestawie komputerowym
zamówienia publiczne
pomoc 200 zł
POKL zwrot dotacji
3% a rezerwa celowa
f-ra
WYDATEK STRUKTURALNY
WYPADEK W PRACY
wyjazd służbowy do sądu