Też tak uważam ale inni piszą że to nie ma znaczenia. Ja się na tym nie znam, dlatego tu dopytuje. Czyli korekta za 2015 nie ma w ogóle sensu ?paulaaa pisze:Jak podałeś na początku dochód z renty i dochód żony, to z nich wychodzi kwota 804.35 zł, przekroczenie wychodzi z renty i dochodu żony. Więc rezygnacja z części ulgi jest bez sensu, bo ona nawet nie jest tu policzona i jej nie podałeś..
Czyli zrobić korekte pitu 37 za 2015 rok tak żeby rozliczenie było osobne a ulga za dziecko była u żony ?Tom. pisze:Tutaj trzeba inny myk zrobić. Rozliczyć się oddzielnie i tak zamotać ulgą na dziecko odliczoną z pitu za 2016 jeżeli była, żeby dochód z renty był 200zł niższy. Czyli np. całą ulgę odliczyć tylko w pit 37 żony wtedy ty będziesz miał należny podatek, który obniży ci dochód.
W 2016 r. też korzystałem z ulgi na dziecko i odliczyłem pełną kwote. To jest tak zamotane że już nic z tego nie wiem. Może w uzasadnieniu nie wspomnieli o tym.Tom. pisze:tu o standardową chodzi, odliczaną od podatkudlatego za 2016
z uzasadnienia przytoczonego wynika, że UZ w 2016 nie było