nigdy nie wiem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 24 kwie 2015, 14:02

mam pytanko dochód rodziny z roku bazowego 2013 jest taki ,że rodzina łapie się na zasiłek ,Pani przyniosła zaświadczenie męża za marzec 2015r i dochód ojca jest dość duży i rodzina przekracza kryterium liczę na pomoc bo nigdy nie wiem jak jest właściwie.Czy liczy się dochody tylko z roku bazowego jeżeli sytuacja zawodowa nie uległa zmianie czy bierzecie zaświadczenia o dochodach od pracodawcy z miesiaca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku. może proste ale nie dla wszystkich ;)
sylwia2

Napisano: 24 kwie 2015, 14:05

teraz kwestia ustalenia co stanowi dochod z roku bazowego. czy ten tatus zmienil prace ze bierzesz dochod za marzec? jak zmienil prace to powinnas miec swiadectwo pracy aby tamten dochod utracic i przeliczyc na nowo na podstawie umowy o prace i zaswiadczenia o wynagrodzeniu za miesiac nastepny po podjeciu zatrudnienia...
gosiula.

Napisano: 24 kwie 2015, 14:11

Tatuś jest zatrudniony od czerwca 2013r.do nadal w tej samej firmie
sylwia2

Napisano: 24 kwie 2015, 14:16

w takim arzie to zaswiadczenie za marzec nie jest Ci potrzebne
gosiula.

Napisano: 24 kwie 2015, 14:25

ok. dzięki wiem, że ośrodki każą przynosić takie zaświadczenia ja pracuję krótko w świadczeniach więc chciałam się upewnić :P do tej pory pytałam czy sytuacja dochodowa uległa zmianie jeżeli nie to nie przynosili ale nigdy nie wiedziałam czy robię dobrze.
sylwia2

Napisano: 24 kwie 2015, 14:26

ale potrzebujesz dokumentu, z ktorego bedzie wynikalo ile tatus zarobil w tym zakladzie pracy, w ktorym zaczal pracowac w czerwcu 2013 i to dzielisz przez 7,tj liczbe miesiecy w ktorych ten dochod uzyskiwal i to bedzie jego miesieczny dochod...sylwia2 - czytajac twoj post ma sie wrazenie, ze nie masz pojecia co to dochod utracony i uzyskany...to tylko wrazenie czy naprawde nie rozumiesz co masz liczyc a czego nie ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2015, 14:33

kb jeszcze czasami się gubię w tym wszystkim , ale jest forum i dobrzy ludzie , którzy pomogą prawda :)
sylwia2

Napisano: 24 kwie 2015, 14:44

kb, nie chcę się mądrzyć, wiem, że większość robi tak jak Ty, tzn. jeżeli zaczął pracować od czerwca to TEN dochód (z pit-u) dzieli na 7 m-cy. Ja jednak dzielę TEN dochód na faktyczną liczbę miesięcy, w których był on uzyskiwany (w tym przypadku 6 lub 7). Różnica wynika z faktu kiedy jest wypłata wynagrodzenia tj. jeśli za XII/2013 wynagrodzenie otrzymał w I/2014 wówczas dzielę na 6 miesięcy, jeśli wynagrodzenie za XII/2013 otrzymał w XII/2013 to dzielę na 7. Co o tym sądzisz?
elcia1

Napisano: 24 kwie 2015, 14:58

sadze, ze chcesz za uczciwie:) bardziej uczciwie niz ustawodawca:) moznaby w art. 4a doszukac sie i takiej interpretacji frazy:" w ktorych dochod ten zostal osiagniety", ale to bedzie na niekorzysc klientow a ja z roku na rok mam coraz mniej swiadczeniobiorcow i mysle,ze to jest nieuczciwe ze strony panstwa;-) dlatego u mnie osiaga dochod w tych miesiacach, w ktorych jest zatrudniony a nie w tych, w ktorych z tego zatrudnienia otrzymuje wyplate :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2015, 15:05

ja też nie jestem za tym, żeby komuś nie dać i na szczęście, z tego powodu (mojego liczenia) nie musiałam jeszcze nikomu odmówić :D
elcia1

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x