pracuję dodatkowo na umowę zlecenie ( płaci mi KRPA)w Punkcie Konsultacyjnym dla ofiar przemocy, na codzień pracuję w MOP-sie, Czy mam prawo zakłądać NK, bo uważam, że nie i ostatnio polemizowałam na ten temat z sekretarzem komisji, gdyż uważam że to właśnie członek komisji ma takie prawo, Czy mam rację?
NK zakładają:
-przedstawiciele jednostek organizacyjnych pomocy społecznej
-członkowie Komisji RPA
-policji
-oświaty
-ochrony zdrowia.
Jeśli nie jesteś członkiem Komisji RPA to nie możesz zakładać NK.
No to zakładasz NK jako pracownik socjalny, pod warunkiem że w PIK jesteś jako pracownik socjalny:-),ponieważ NK spisuje się wtedy gdy dany podmiot (jeden z pięciu wyżej wymienionych) w toku prowadzonych czynności służbowych lub zawodowych powziął podejrzenie stosowania przemocy wobec członków rodziny.
no nie jestem właśnie pewna, pracuje w PIK na rzecz KRPA, a zakładam jako MOPS- coś mi tu nie gra, a podmiot który założył NK to KRPA ( nie jestem członkiem) czy MOPS?
Jeśli nie jesteś członkiem KRPA to nie możesz założyć NK, to że PIK prowadzi KRPA nie jest przesłanką do tego, żeby założyć NK. Pytanie jakie umocowanie ma PIK,bo np. u nas PIK jest w strukturach MOPS a zatem pracownik socjalny MOPS, który tam dyzuruje może zakładać NK.