nowa inicjatywa ustawodwcza dotyczaca usług pielegniarskich i rehabilitacyjnych w dps-ach - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 paź 2009, 19:28

( po informacji z zaprzyjaźnionego dps-u)
Uwaga, Szanowni dyrektorzy, pielegniarki, rehabilitanci etc. etc. pojawił sie nowy projekt poselski, który chce wreszcie w sposób cywilizowany uregulowac sprawy świadczenia ww. usług w dps-ach. Ma to byc tzw. zespół opieki długoterminowej, swiadczenie kontraktowane z NFZ przez dyrektora jednostki na bazie obecnie zatrudnionego personelu medycznego. Reasumujac, zamysł jest taki , że powstaje nowa struktura jako integralna cześć dps-u zmienia sie jedynie płatnik czyli, byłby to NFZ. Sprawa zapewne wymaga \"dopieszczenie ustawowego i kilku sensownych rozporzadzeń\" ale ma głęboki sens i jest wykonalna, co w zupełności zmieniłoby ostatni haos i \"burdel\" w dps-ach. W zwiazku z powyzszym, warto te zmiany mocno popierac i lobbowac. Inicjatorem zmian ( w ustawie o ZOZ i ust. o pomocy społecznej) jest Pan Poseł RP czesław Hoc, środowisko dps-ów czeka na to rozwiazanie, tylko dajmy sygnał, że je popieramy. MPiPS musi byc zarzucone poparciem dla tej inicjatywy, a ( mozni) powinni bronic projektu w procesie legislacyjnym, to nasz wspólny interes.
~Krzysiek

Napisano: 18 paź 2009, 22:22

senator z Piły Mieczysław Augustyn już to przerabiał...
~k

Napisano: 18 paź 2009, 23:26

... i własnie dlatego, że to on jest teraz przew. komisji senackiej do spr. rodziny i polityki społecznej, jest duza szansa aby to koalicja poparła. W przeciwnym wypadku trzeba komuś ??? napluc na twarz. To ostatni dzwonek aby nie był wiekszego piekła w dps-ach niz jest obecnie ( piekła oczywiście z usługami medycznymi)
~Jan

Napisano: 19 paź 2009, 10:41

Takie pomysły już były dawno....szkoda tylko, że na obiecankach się skończyło.
Jest to wszystko ciągle w powijakach, a czas biegnie. W DPS- ach mamy co mamy.
Ale w naszym kraju wszystko zaczyna się nie od tej strony co powinno.
Zanim cudowne przemyślenia wszelkiej maści posłów i senatorów trafią na ławę sejmową to skończy się już ich kadencja.....i zacznie się wszystko od nowa.:(
~dd

Napisano: 19 paź 2009, 15:53

do \"dd\" ale to co piszesz jest strasznie mało konstruktywne i nie wnosi niczego nowego. Moze trzeba cos przeczytać, zasugerowac, napisac etc. etc.
~Ola

Napisano: 19 paź 2009, 16:34

Do \"Ola\" - tak akurat się składa, że przeczytałam chyba wszystko co było możliwe, pisałam do Naczelnej do IPiP, do ministra Dudy. Spotykałam się z posłami z różnych opcji. Problem pielęgniarek w DPS jest mi dobrze znany i bezpośrednio mnie dotyczy.
W ślad za moimi pismami poszły pisma od starosty również do \"wszystkich świętych\"....i co ....i nic.
Odpisują nam lakonicznie i często nie na temat.
Osobiście uważam, że podpisywanie kontraktów z NFZ przez dyrektorów DPS nie jest dobrym pomysłem. Szczególnie kiedy widzę zapędy niektórych dyrektorów na łatwy dopływ gotówki do budżetu. Słyszałam nawet opinie, że to świetny pomysł, bo pieniędzmi, które dostaną za pielęgniarki będą mogli obdzielić również pozostałych pracowników.
Komuś żal, że pielęgniarka DPS w końcu może zarobić godziwe pieniądze.
Tym bardziej, że powstało już sporo spółek, NZOZ-ów, które w tej chwili świadczą usługi dla DPS. Dlaczego teraz to odkręcać. Może prościej byłoby stworzyć produkt stricte dla DPS, ale niech podmioty prywatne odpisują kontrakty z NFZ.
U nas funkcjonuje spółka, którą zawiązały pielęgniarki wcześniej zatrudnione przez DPS. Wszystko jest w porządku i wszyscy są w miarę zadowoleni. Piszę w miarę, bo jeszcze tak nie było, żeby wszystkich zadowolić.
Natomist te rozwiązania, o których pisze Krzysiek miały być już do końca 2008r. Jak do tej pory nic.....
Uważam, że mam prawo do tego by być rozżalona całą tą sytuacją. Tym bardziej, że wszyscy mówią o swoich interesach ..dyrektorzy o swoich, pielęgniarki o swoich...a mieszkańcy \"dalej w lesie\".
~dd

Napisano: 19 paź 2009, 19:23

\"Tym bardziej, że powstało już sporo spółek, NZOZ-ów, które w tej chwili świadczą usługi dla DPS. Dlaczego teraz to odkręcać\" - ano dlatego , że nowy produkt NFZ, czyli opieka długoterminowa jest duzo, duzo gorsza niz kontraktowanie przez kierownika jednostki i jest to rozwiązanie lepsze niz nowa propozycja, od której nie ma odwrotu. To może lepiej lansowac lepsze niz gorsze rozwiaznei problemu, lepsze dla wszystkic stron, równiez samych pilęgniarek.
~Ola

Napisano: 19 paź 2009, 20:56

Mogę się mylić, ale uważam że długoterminówka nie jest gorsza dla pielęgniarek. Jeżeli już to jest to problem dla kierownictwa, gdyż pielęgniarka może objąć swoja opieką tylko 6 pacjentów. Natomiast nieuregulowana jest opieka pozostałych, którzy nie mieszczą się w skali Barthel. Co gorsza podpisując kontrakt w chwili obecnej pielęgniarka nie ma obowiązku objąć opieka mieszkańca DPS lecz osobę z listy oczekujących. jednak finansowo nie jest to mniej korzystne dla samych pielęgniarek. pytanie co z pozostałymi mieszkańcami? Dlatego też, ciągle podtrzymuję to co napisałam wcześniej, należy stworzyć produkt stricte dla DPS, ale kontrakty podpisywać powinny podmioty prywatne. Konkurencja, szczególnie ta zdrowa, jest wskazana wszędzie. Uważam, że taka forma ma sens. Oczywiście jest to moje zdanie i możesz się ze mną Olu nie zgadzać.
Całkiem możliwe, że masz inne doświadczenia w tej sprawie. Tak jak już wspominałam u nas sprawdziły się świadczenia usług pielęgniarskich w formie zadaniowej i jest nam tylko ogromnie żal, że wszystko to co juz sobie poukładałyśmy znowu trzeba zmieniać. Jednym słowem znowu trzeba siadać z kierownictwem i renegocjować umowy, w taki sposób, żeby wszyscy byli w miarę zadowoleni, a mieszkańcy objęci opieka pielęgniarską.
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji, ale raczej widziałabym wymianę doświadczeń niż spór. W końcu chyba o to samo nam chodzi.
~dd

Napisano: 25 lis 2009, 17:02

Krzysiek,
możesz mi podać link na którym będę mógł przestudiować w/w inicjatywę ustawodawczą.
Pozdrawiam
~karmel

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x