prosze o pomoc w przyspieszeniu przyjecia mojech chorej na schizofrenie matki do DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 paź 2009, 16:35

Witam serdecznie.
Mam 32 lata mąż za granicą zarabia na chleb ja opiekuję się naszą cztero letnia córeczką.Może w skrócie:
Mama choruje na schizofrenie ponad 25 lat,od pażdziernika 2006 przebywa w szpitalu dla osób chorych psychicznie(w tym okresie była tylko na kilku przepustkach-po tym pobycie w szpitalu zrobili jej wodę z muzgu tymi psychotropami a w szczególności lekami uspokajającymi-zeby mieć spokó -bo mama to ciężki przypadek. a w tym roku zostala wypisana ze szpitala w sierpniu jak twierdzi pani ordynator ;już lepiej nie bedzie nic nie da się juz zrobić!!!te dwa miesiące pobytu mamay w domu to koszmar dla mnie taki na odleglość bo mieszkam w miejscowosci oddalonej od miejsca zamieszkania rodzicow o kilka kilometrow ale nerwy są te same-gorzej z tatą który dziennie musiał znosic jej napady furii.Mama wykańcz na spsychicznie ,manipuluje nami,wymusza ma byc tak jak ona chce bo inaczej krzyczy ,przezywa dochodzi nawet do rekoczynow.Tata jest osoba schorowaną w styczniu jak dobrze pujdzie przejdzie na emeryture oczywiście jak dożyje-to jego słowa.
Staramy sie o umieszczenie mamy w DPS cała dokumentacja już złożona jest nawet na liście tzw.poza kolejńością ale termin i na tej liście jest na rok 2010/2011.
Może ktoś zna przypadek albo potrafi pomłóc jak jeszcze można to przyspieszyć.
Bardzo proszę o odzew.
Gabi.
~gabim24

Napisano: 19 paź 2009, 16:55

zapomniałam doać że mama jest całkowicie ubezwłasnowolniona-jej opiekunem jest mąż czyli mój ojciec.
~gabim24

Napisano: 19 paź 2009, 17:18

to pytaj o miejsce w Zakładzie Opiekuńczo- Leczniczym tzw. ZOL dla osób z e schorzeniami. Taki zakład jest np. na podkarpaciu w Górnym - rewelacja.
~pracownik socjalny

Napisano: 20 paź 2009, 10:28

Proszę o podpowiedż, jakie kroki należy podjąć aby umieścić chorą osobę na schizofrenię w DPS, osoba ta nie ma rodziny ani opiekuna prawnego jednocześnie nie potrafi samodzielnie egzystować,
~golok

Napisano: 21 paź 2009, 12:50

Należy zgłosić sie do MPOSu, GOPSu, OPSU w miejscowości gdzie dana osoba mieszka. Tam powinni poprowadzić całą procedurę, znależć Dom Pomocy Społecznej, określić czas oczekiwania na miejsce w DPS-ie. W mojej miejscowości DPS do końca roku osiągnie standaryzację i zacznie przyjmować nowe mieszkanki, liczba miejsc ma się sporo zwiększyć, proszę próbować.
~P i S

Napisano: 21 paź 2009, 14:52

Podaj przynajmniej województwo, to zgłoszą się domy z bliskiej odległości.
~.

Napisano: 21 paź 2009, 20:50

fajnie że jest jakiś odzew-dzięki wielkie.jesteśmy z województwa śląskiego a papiery złożone do DPS w Tarnowskich Górach to nieliczny w regionie spełmiający wymogi unijne.
~gabim24

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x