Nie wiem, proszę mi wytłumaczyć, jak ktoś umie i może - rolnik pobiera świadczenie pielęgnacyjne, napisał oświadczenie że nie prowadzi gospodarstwa ( szo, zdobywając), nie oplacam mu Krus bo mam oświadczenie ze nie chce bo jest na Krus, no i zgodnie z ustawą o systemie ubezpieczeń. Czy ja będę mu płacić Krus?????? Bo ja nie rozumiem naprawdę, proszę o pomoc.
bedziesz placil mu skladke do krus jesli dostaniesz z KRUS decyzje o objeciu go ubezpieczeniem u nich na wniosek na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow (od dzis zmienionej w tym zakresie)
art. 2 to zmiana ustawy o ubespieczeniu w ZUS...i jest w niej rowniez to ze zwalnia nas z olacania skladek do zus za osobe ktora ma ubezpieczenia w krus na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4...a w ustawie o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow masz dodany w art. 4 ust. 3, ktory brzmi: skladki na ubezpieczenie za osobe, o ktorej mowa w art. 16 ust. 2 pkt 4, oplaca wojt w wysokosci okreslonej w art. 17 ust. 1 ..czyli iles tam procent emerytury podstawowej czy jakos tak:)jeszcze tego nie sprawdzalam:)