ubezpieczenie krus - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 30 wrz 2015, 23:45

jak wy robicie w przypadku ubezpieczenia i rolnikow ktorzy pisza oswiadczenie o zaprzestaniu pracy na gospodarstwie ?przyznajecie decyzje np. o przyznaniu ŚP z dniem np. 01.09.2015 i od tego dnia ubezpoieczacie ja a potem informacja do krus ze zostalo ptrzyznane ŚP i zostala z takim i takim tym dniem ubezp. w ZUS ? czy decyzja przyznajaca , a po niej zapytanie do KRUS od kiedy ja wyłaczyli i dopiero na podstawie tej odpowiedzi ubezopieczacie od dnia wyłaczenia jej z ubz. z KRUS?????
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 9:28

A gdzie Ty kochaniutka/kochaniutki pracujesz? W OPS czy w KRUS?
Gość

Napisano: 01 paź 2015, 9:57

sunshine pisze:jak wy robicie w przypadku ubezpieczenia i rolnikow ktorzy pisza oswiadczenie o zaprzestaniu pracy na gospodarstwie ?przyznajecie decyzje np. o przyznaniu ŚP z dniem np. 01.09.2015 i od tego dnia ubezpoieczacie ja a potem informacja do krus ze zostalo ptrzyznane ŚP i zostala z takim i takim tym dniem ubezp. w ZUS ? czy decyzja przyznajaca , a po niej zapytanie do KRUS od kiedy ja wyłaczyli i dopiero na podstawie tej odpowiedzi ubezopieczacie od dnia wyłaczenia jej z ubz. z KRUS?????
od 1 października już KRUS nic nie może zrobić
https://dokumenty.rcl.gov.pl/D2015000150601.pdf
Kati@

Napisano: 01 paź 2015, 10:41

Kati@ a mozesz mi po krótce streścić proszę i czym to sie rozni od przepisów przed 1 pazdziernika
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2015, 10:45

sunshine pisze:Kati@ a mozesz mi po krótce streścić proszę i czym to sie rozni od przepisów przed 1 pazdziernika
viewtopic.php?f=9&t=207190419
Kati@

Napisano: 01 paź 2015, 10:51

a czyli to to, o jestes czyli jak ktoś mi złożył we wrzesniu wniosek o ŚP i teraz wydałam decyzje przyznająca 21ego to ta osoba moze pozostac w krusie tylko musi się tam zgłośic do nich ? a ja co teraz robie do tej pory informowałam KRUS O PRZYZNANYM ŚWIADCZENIU I krus wyrejestrowywał ich z ubezpieczenia a teraz strone mam tylko informowac ze jest taka mozliowśc i nie musze juz informowac krusu tylko brac od strony oswiadczenie ze chce pozostac w krusie ?
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 06 paź 2015, 8:09

a gdzie w ustawie miałaś zapis żeby informować krus o przyznanym u nas SZO,ZDO??? Ja nie informowałam a ludzie brali i teraz wyszło na to , że dobrze , bo moga w krus zostac...
kasia7

Napisano: 06 paź 2015, 8:18

No ciekawe (teraz to mogą ale jak dostaną decyzję o dobrowolnym objęciu ubezpieczeniem). Ale my zgłosić ich do ubezpieczenia od 1 października musimy dopóki nam takiej decyzji nie dostarczą
Ania gops

Napisano: 06 paź 2015, 14:59

Przed 1 października też trzeba było ubezpieczać w ZUS jeżeli nie miał 25 lat składkowych. Zmieniło się tyle, że teraz to rolnik decyduje, a nie ktoś za niego. Tym bardziej, że w KRUS opłacał składki ze swojej kieszeni, a teraz opłaca Państwo. KRUS czy ZUS, decyzja należy do rolnika, a nie do widzimisię urzędnika.
Gość

Napisano: 06 paź 2015, 15:07

ale ja nie ubezpieczałam w zus jesli ktos był w krus, mimo podpisanego oswiadczenia że nie pracują w gospodarstwie
kasia7

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x