nowe orzeczenie a zwrot świadczenia pielęgnacyjnego

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Gosiek1
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

nowe orzeczenie a zwrot świadczenia pielęgnacyjnego

Post autor: Gosiek1 »

Przedłużyłam Pani świadczenie pielęgnacyjne w związku z COVID-19. Świadczenie za maj 2020 r. wypłacone. Nowe orzeczenie dostarczone dzisiaj, wydane w dniu 25.05.2020r., ale to nowe orzeczenie nie uprawnia do dalszego pobierania świadczenia pielęgnacyjnego (stopień umiarkowany) , czy Pani musi wrócić świadczenie za te kilka dni maja?
maleta
Praktykant
Zajmuję się: SR/FA/SW/ZDO/DS
Kontakt:

Re: nowe orzeczenie a zwrot świadczenia pielęgnacyjnego

Post autor: maleta »

Wydaje mi się że Pani nie powinna zwracać, przyznałaś jej dobrze zgodnie z ustawą COVID-ową, a teraz spokojnie możesz jej odmówić przyznania ŚP jeśli złożyła wniosek wraz z orzeczeniem
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

Post autor: Karolin@ »

Z jednej strony świadczenie pielęgnacyjne mamy podzielne więc ja bym prowadziła postępowanie odnośnie zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za te kilka dni.
Świadczenie przedłużyliśmy do czasu wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo stopnia niepełnosprawności.
maleta
Praktykant
Zajmuję się: SR/FA/SW/ZDO/DS
Kontakt:

Post autor: maleta »

racja za te kilka dni Pani powinna zwrócić
Karolin@
Starszy referent
Kontakt:

Nie wiem jak u Państwa ale teraz dość często zostają zmieniane stopnie niepełnosprawności na niekorzyść i dużo mam odwołań od orzeczeń. A dodatkowo orzeczenia zostają wydawane stronie po ok dwóch tygodniach po wydaniu orzeczenia o niepełnosprawności albo stopnia niepełnosprawności.
ANDZIA08
Stażysta
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Post autor: ANDZIA08 »

Wg mnie nie musi zwracać, uważam, że powinnyśmy nawet zaczekać do uprawomocnienia się tego orzeczenia bo jeśli się odwoła to dalej ma wydłużone to pierwsze pierwotne orzeczenie i dalej trzeba wypłacać.
Karolin@
Starszy referent
Kontakt:

Zależy czy się odwoła, ale jeżeli nie, to bym prowadziła postępowanie odnoście nienależnie pobranych świadczeń.
ODPOWIEDZ