Co z tym zrobić? Podpowiedzcie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
500sw
Starszy referent
Zajmuję się: Sw
Kontakt:

Co z tym zrobić? Podpowiedzcie

Post autor: 500sw »

Pani do 2016 roku miała opłacane składki do KRUS ponieważ pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Gdy "uzbierała" wymagany okres w KRUS wypłacane ma tylko świadczenie pielęgnacyjne... a powinna mieć składki do ZUS.
CO Z TYM ZROBIĆ???
Te resa
Referent
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Co z tym zrobić? Podpowiedzcie

Post autor: Te resa »

w nawiązaniu do postu - gdzie odprowadzać składki?
Czyli masz 4 lata przerwy, no cóż, zgłoś ją na bieżąco na poniżej podstawie, bo nie będziesz przecież płacił odsetek. Już tak interpretując pod siebie, najważniejsze, że ją ubezpieczyłeś tam gdzie chciała czyli w KRUS i jest wypłacona i gdy osiągnie wiek i w razie chęci przejścia na emeryturę z Krus jest gites.

Zgodnie z art. 6 ust. 2a pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U. z 2019r. poz 300 ze zm.), za osobę pobierającą świadczenia pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenie emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio:....................
jeżeli ma już wypłacony wybrany poprzednio przez siebie KRUS to teraz zgodnie z cytowanym art. odprowadzasz za niego ZUS, bo w dalszym ciągu jest osobą pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, szo, zdo.
500sw
Starszy referent
Zajmuję się: Sw
Kontakt:

Post autor: 500sw »

Ta osoba ma teraz od 01.04.2020 przyznane świadczenie (wcześniejsze się skończyło)na 2 lata.
czy zgłaszam do ZUS od 1 kwietnia i opłacam emeryt-rentowe ?
Zdrowotnie ta pani jest przy mężu w KRUS.

Dobrze??
Te resa
Referent
Kontakt:

jak najbardziej, nie wracamy do tamtych
Te resa
Referent
Kontakt:

weź od tej osoby prośbę o odprowadzanie składek do ZUS i informację, że zdrowotnie będzie ubezpieczona przy mężu i masz komplet.
Georgina
Referent
Kontakt:

Post autor: Georgina »

Siedze chyba w gorszym bagnie 2 x rodziłam dziecko wiec nie bylo mnie po 1.5 roky w pracy i 2 x kolezabka ktora zastepowalam wiec mialam dodatkowy dzial w 1 to byl ciezki czas i chyba cos przeoczylam
Teraz siadajac i przegladajac teczki dopatrzylam sie ze sa 2 osoby
1 rolnik kawaler
1 babeczka zona rolnika
Koleżanka a prztznala im sw pielęgnacyjne wtedy gdy ponownie skladali wnioski po tym jak decyzje utracily waznosc z mocy ustawy
Wczesniej te osoby same oplacaly sobie krusy wiec zusow sie nie oplacalo
Wiem ze pani kilka lat temu osiagnela wymagany okres ubezpieczenia w krus i znajoma mowi ze powinnam jej od tych kilku lat oplacac zus. Jeju to bylo dawno polowy nie pamiętam gdzie popelnilam blad czy musze teraz opalcic od 2015 pazdzierbika gdy weszlyt w zycie zmiany ustawy skladku sooleczne to jest z 22 tys za 1 osobę a co ze zdrowotnymi? Zalamuje rece plakac mi sie chce chyba powinnam zlozyc wypowiedzenie
Georgina
Referent
Kontakt:

Post autor: Georgina »

Ta sprawa mnie przerasta
Totalnie nie wiem co robic
Jezeli ktos umie prosze mi doradzić
ODPOWIEDZ