Słyszałem iż jest projekt żeby podnieść kryterium dochodowe przeliczane na osobę do 800 zł - i zmiana wysokości świadczeń w FA max 600 zł a minimum 300 zł.
Ja dziś otrzymałam wiadomość z LEX o udostępnieniu projektu aktu Zmiana ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw między innymi FA, w którym planuje się następujące zmiany:
Art. 5.
W ustawie z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r. poz. 489, z późn. zm. 2 ), wprowadza się następujące zmiany:
1) art. 9 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 1450 zł.";
2) art. 10 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 1000 zł.".
podoba mi się uzasadnienie:
"Projektowana ustawa podnosi obie te kwoty dwukrotnie –
próg do 1450 zł na osobę, wartość świadczenia do 1000 zł. Poskutkuje to zwiększeniem
wydatków publicznych na Fundusz Alimentacyjny, ale też zmotywuje państwo do bardziej
skutecznej egzekucji alimentów, zarówno bezpośrednio dla rodzin, jak i długu wobec
Funduszu."
Taaa, juz widzę dłużnicy jak płacą...
A gminy znowu g... dostana bo wszystko pójdzie na odsetki.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego