Kilka miesięcy temu koleżanka wystąpiła na wniosek dłużnika do Starosty o zwrot prawa jazdy. Spełniał warunki wymienione w ustawie.(6 miesięcy i 50%) Prawko zwrócone. Natomiast dłużnik nie pojawił się u mnie na wywiadzie i nie płaci przez okres 6 miesięcy 50% powinienem wystąpić z wnioskiem o zatrzymanie prawa jazdy? mam rację? zajmuję się funduszem od kilku miesięcy i to jest pierwsza moja taka sytuacja. Proszę o pomoc !!!
U nas bardzo podobnie było. Kilka miesięcy zwrócone prawo jazdy bo płacił decyzji nie uchylaliśmy (a szkoda) na wywiadzie został zobowiązany do zarejestrowania się w PUP, olał to. Wszczełam postepowanie,50% okazało sie że nie ma. Umorzyłam bo decyzja w obrocie prawnym i teraz wypada zatrzymac znowu i prokuratura.
dlatego ja w takich przypadkach uchylam decyzję uznająca za uchylającego się i teraz ponownie można by dłużnika uznać za uchylającego się i ponownie zabrać prawko
Suchos1 pisze:Czy ktoś jeszcze robi tak samo? Proszę o informację forumowiczów.
Nie można uchylić takiej decyzji.
Na podstawie tej decyzji, zgodnie z art. 5 ust. 3b ustawy OWD skierował wniosek do prokuratury i o zatrzymanie prawa jazdy, uchylenie decyzji generowało by brak legitymacji do złożenia takich wniosków i podtrzymania ich skutków.
Ponadto ustawodawca, nie wskazując w art. 5a ust. 2 zakazu do występowania do prokuratury czy starosty, daje legitymację do zastosowania art. 5 ust. 3b ustawy. Ustawodawca zakazał tylko, że nie informuje się PUP, nie wszczyna się postępowania itd...
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
dobrze, występuję z wnioskiem o zatrzymanie prawa jazdy. Ale jak to zrobić, na jaki paragraf się powołac i kurde jak napisać uzasadnienie żeby to miało rece i nogi