nowe rozporządzenie - kryteria - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 wrz 2012, 10:58

słuchajcie, w tym nowym rozporządzeniu nie ma kwoty podstawy! a przecież to jest potrzebne np. do pomocy dla usamodzielnianych z np. MOW czy SOSzW... czy mi sie już coś poplątało? chyba nie...
~Dora

Napisano: 04 wrz 2012, 12:07

Kwota podstawy jest w ustawie, wczesniej byla w monitorze polskim, może też podadzą. Ale Jest poważniejszy problem ponieważ rozporządzenie pominęło wychowanków rodzin zastępczych i placowej, którzy usamodzielnili się przed 1.01.2012.
Nie ma widełek przyznawania jednorazowej pomocy pienięznej.
Jest również problem z wypłacaniem pomocy na kontynuację nauki dla osób, które ukończyły LO, a od października podejmą studia. Nowa ustawa reguluje tą kwestie, nowe rozporządzenie również, ale znowu nie ma mowy o usamodzielnionych przed 1.01.2012.
Może macie jakieś interpretacje?
~PCPR

Napisano: 04 wrz 2012, 14:42

oczywiscie, ze podstawa podana jest w ustawie, ale zawsze była i w rozporządzeniu. co do starychwychowanków - to jest po prostu śmieszne - nie ma ich... nie istnieją... jest tylko tyle, że ich sie \"traktuje\" na podstawie dotychczasowych przepisów, które de facto są uchylone. to znaczy, ze chyba trzeba w podstawie decyzji używać tylko art. 240 ust. 1 ustawy o pieczy i przyznawać pomoc na \"starych\" zasadach i wysokościach... czyli wychowankowi, którego opisujesz powyżej pomoc na wrzesień trzeba zawiesić zgodnie z dotychczasowymi przepisami. chyba. teraz do niczego nie mam pewności
~Dora

Napisano: 04 wrz 2012, 14:56

Też mi sie tak wydaje jak piszesz, że zawiesić na miesiąc.
A na podstawie czego przyznać jednorazówkę.
Kryteria były w starym rozporządzeniu.
~PCPR

Napisano: 04 wrz 2012, 15:35

jakie nowe rozporządzenie??????????
~Jakub

Napisano: 04 wrz 2012, 16:20

PCPR, no tak jak pisałam wyżej - na podstawie dotychczasowych przepisów, czyli na starym rozporządzeniu. pomimo tego, że wygląda to niedorzecznie..
Jakub, jest nowe rozporządzenie ws. kryteriów i nowe ws. kontynuowania nauki itd. - do ustawy o pomocy społ.
~Dora

Napisano: 04 wrz 2012, 18:06

A właściwie, dlaczego nie można zastosować tego rozporządzenia do wychowanków rodzin, skoro traci moc rozporządzenie z 2004 r?
~Magda

Napisano: 05 wrz 2012, 14:00

Dzwoniłam w tej sprawie dziś do Ministerstwa i otrzymalam informację, że wychowanków usamodzielnionych przed 1.01.2012 należy traktować według starych przepisów i dotyczy to również rozporządzenia. Czyli wobec nich należy stosować rozporządzenie z 2004 r.
~PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x