Czyli jak teraz przyjdzie młoda matka to dostanie:
- jednorazową zapomogę ( becik ) z kryterium 1922zl
- jednorazowe świadczenie - bez kryterium ) jeżeli dziecko upośledzone
- świadczenie rodzicielskie- bez kryterium
- zas,. rodz. i dodatek z tyt. urodz. dziecka i rehabilitacyjny( kryterium 764 zł )
- oczywiście świadczenie wychowawcze - kryterium 1200zł
- zas. piel.- bez kryterium
- św. piel. otrzyma niepracujący ojciec - bez kryterium
NAPRAWDĘ czy przeholowałam
nowe świadczenie
Re: nowe świadczenie
no żeby mieć kryterium 1200 do 500 plus i 764 do rodzinnego to musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności dziecko
Serio? I zazdrościsz tej kobiecie tych 4000 zł? Albo świadczenie pielęgnacyjnego czy zasiłku pielęgnacyjnego?
nikt nikomu nie zazdrościGość pisze:Serio? I zazdrościsz tej kobiecie tych 4000 zł? Albo świadczenie pielęgnacyjnego czy zasiłku pielęgnacyjnego?
przynajmniej ja nie zazdroszczę jak dla mnie nawet 10 tys czy 100 może mieć wypłacone
jak dla mnie wiele z tych orzeczeń jest grubo naciągane a te kobiety mogly by isć do pracy, jestem za stopniowaniem stopni niepełnosprawności tak jak mialo to być również do tych wszystkich którzy pobierają szo i zdo, tak naprawdę ci co potrzebują pomocy to jej nie mają
A skąd takie pytanie o zazdrość? Ani nie zazdroszczę ani nawet nie było ironii w moim wpisie.... nie wiem skąd TWOJA złośliwość.....
Tak po prostu analizuję ustawę w związku z nowościami od 01.01.2017r.
A sytuacja taka może się zdarzyć bo dotyczy również dzieci urodzonych w 2016r. więc mogą juz mieć orzeczenia o niepełnosprawności.
Tak po prostu analizuję ustawę w związku z nowościami od 01.01.2017r.
A sytuacja taka może się zdarzyć bo dotyczy również dzieci urodzonych w 2016r. więc mogą juz mieć orzeczenia o niepełnosprawności.
czyli te matki które urodziły w 2016 roku i ich dzieci mają orzeczenie o niepełnosprawności od urodzenia mogą się starać o to świadczenie? ale wtedy takie zaświadczenie od lekarza tez jest potrzebne czy ozrzeczenie wystarczy?
Oprócz nowe świadczenie - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem” przeczytaj również:
Wzór zaświadczenia
ZA ŻYCIEM
nazwa zbioru dla ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin "
krok po kroku
program
urodzone żywe, zmarło
druk za życiem
podstawa prawna do decyzji za życiem
Informator „Za życiem”
Rozporządzenie
UPOWAŻNIENIE
Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”
Ustawa w wsparciu kobiet w ciąży i rodzin- wiecie już coś?