nowe świadczenie pielęgnacyjne a praca
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nowe świadczenie pielęgnacyjne a praca
Po nowym roku 2024 można złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach. Można przy tym pracować. A czy osoba musi nam zgłosić fakt podjęcia tego zatrudnienia czy kompletnie nas to nie interesuje. I nie mogę znaleźć czy jest jakiś limit dochodowy?

-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: nowe świadczenie pielęgnacyjne a praca
Ale pamiętasz , że po nowemu św. piel.jest tylko na dzieci do 18r. ż.???
Czy muszą zgłaszać podjęcie pracy ...? wydaje mi się , że TAK ale do spraw związanych z ubezpieczeniem ....jak rodzice będą pracować to będą mieć tytuł do ubezpieczenia i nie będziemy musieli opłacać składek do ZUS....to chyba tyle w temacie.
Czy muszą zgłaszać podjęcie pracy ...? wydaje mi się , że TAK ale do spraw związanych z ubezpieczeniem ....jak rodzice będą pracować to będą mieć tytuł do ubezpieczenia i nie będziemy musieli opłacać składek do ZUS....to chyba tyle w temacie.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak tak pamiętam że tylko do 18 lat
a fakt zgłoszenie pracy abyśmy wiedzieli jakie odprowadzać składki
a czy na pełen etat czy pół i ile będzie zarabiać już nas nie interesuje prawda?
a fakt zgłoszenie pracy abyśmy wiedzieli jakie odprowadzać składki
a czy na pełen etat czy pół i ile będzie zarabiać już nas nie interesuje prawda?

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
Strona pobierając u nas śp na ,,starych zasadach'' musi nas poinformować o chęci podjęcia zatrudnienia, gdyż powinna zawnioskować o uchylenie ŚP na ,,Starych zasadach'' i złożyć wniosek na ŚP na ,,nowych' zasadach'' wtedy może Strona pobierać ŚP do ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
i nie ważne ile zarobi prawda? nie ma limitu

-
- Starszy referent
- Kontakt:
bez limitu
ale muszą sprawować opiekę - więc, nie wiem czy gdyby ktoś pracował lub chciał przejść na cały etat i praca wykonywana by była poza miejscem zamieszkania czy ŚP przysługuje.

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Zastanawia mnie składka społeczna oraz zdrowotna przy osobach, które będą chciały podjąć zatrudnienie na umowy zlecenie/dzieło. Czy przy takiej formie zatrudnienia pracodawca będzie obowiązany do opłacania składek 

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a my to będziemy musieli sprawdzać czy będąc w pracy zachowuje opiekę? Chyba nie.... przecież dzieci niepełnosprawne na które jest pobierane świadczenie pielęgnacyjne chodzą do żłobka, przedszkola i szkoły na 8 godzin i to było dozwolone

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak tez się zastanawiamKarolin@ pisze: 15 lis 2023, 15:09 Zastanawia mnie składka społeczna oraz zdrowotna przy osobach, które będą chciały podjąć zatrudnienie na umowy zlecenie/dzieło. Czy przy takiej formie zatrudnienia pracodawca będzie obowiązany do opłacania składek![]()

- kama_211
- Stażysta
- Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
- Kontakt:
a przypadkiem nie jest tak, że umowy cywilno - prawne są od paru lat oskładkowane w pełni i dobrowolność mają tutaj tylko osoby zatrudnione jako umowy dodatkowe do głównego zatrudnienia (podwójne składki)?Nutka pisze: 15 lis 2023, 15:12tak tez się zastanawiamKarolin@ pisze: 15 lis 2023, 15:09 Zastanawia mnie składka społeczna oraz zdrowotna przy osobach, które będą chciały podjąć zatrudnienie na umowy zlecenie/dzieło. Czy przy takiej formie zatrudnienia pracodawca będzie obowiązany do opłacania składek![]()
Sth like this

Oprócz nowe świadczenie pielęgnacyjne a praca - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZP a doradca tymczasowy
działalność nierejestrowana a świadczenie pielegnacyjne na dziecko
zwrot 300+
ŚWIADCZENIE PILĘGNACYJNE OD KIEDY JAK BYŁO ŚW. RODZICIELSKIE
nierozliczona renta rodzinna
śp a przedłużenie orzeczenia
alimenty wyrok
Jak policzyć alimenty z roku bazowego 2022
SYGNITY-brak świadczeniobiorcy SZO
Świadczenie pielęgnacyjne - na wywiad srodowiskowy, sprzeczne informacje.
Zmiana składu rodziny stary - nowy okres ZR
Raty nienależnie pobrane
zas. pielęgnacyjny
miesięczne umowy zlecenie - uzysk
czy przysługuje dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka
decyzja wojewody o zwrocie po latach