ŚWIADCZENIE PILĘGNACYJNE OD KIEDY JAK BYŁO ŚW. RODZICIELSKIE
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
ŚWIADCZENIE PILĘGNACYJNE OD KIEDY JAK BYŁO ŚW. RODZICIELSKIE
WITAM
PANI skłąda na ŚP kwalifikuje orzeczenie do wyrównania od sierpnia 2023r.
ale z dokumentów wynika że do dnia 10 września pobierała św. rodzicielskie na młodsze dziecko .
czy powinnam przyznać SP od 11 września 2023 r?
pytam bo pani roszczeniowa i moze pojsc sprawa do SKO ?
nie wiem czy pisać coś w sensie
punkt 1 odmówić od dnia .. sierpnia do 10 września ....
punkt 2 przyznać od dnia 11 września do 2026 roku itp...?
kiedyś podczas rozmowy z kierownikiem SKO powiedział, że lepiej napisać w sentencji tylko od kiedy do kiedy sie przyznaje i wskazac czym to było uzasadnione itp...
niż wypisywać ze odmawiam.. w jednym punkcie a druguim przyznaje bo niesie to potem szereg problemow
PANI skłąda na ŚP kwalifikuje orzeczenie do wyrównania od sierpnia 2023r.
ale z dokumentów wynika że do dnia 10 września pobierała św. rodzicielskie na młodsze dziecko .
czy powinnam przyznać SP od 11 września 2023 r?
pytam bo pani roszczeniowa i moze pojsc sprawa do SKO ?
nie wiem czy pisać coś w sensie
punkt 1 odmówić od dnia .. sierpnia do 10 września ....
punkt 2 przyznać od dnia 11 września do 2026 roku itp...?
kiedyś podczas rozmowy z kierownikiem SKO powiedział, że lepiej napisać w sentencji tylko od kiedy do kiedy sie przyznaje i wskazac czym to było uzasadnione itp...
niż wypisywać ze odmawiam.. w jednym punkcie a druguim przyznaje bo niesie to potem szereg problemow
-
- VIP
- Kontakt:
Re: ŚWIADCZENIE PILĘGNACYJNE OD KIEDY JAK BYŁO ŚW. RODZICIELSKIE
No i Pan w SKO ma rację.... w uzasadnieniu rozpisz terminy. My tak robimy.
-
- Referent
- Kontakt:
ok dzieki
ale przyznac od 11 wrzesnia ???
ale przyznac od 11 wrzesnia ???
-
- Referent
- Zajmuję się: St. specj.
- Kontakt:
Pani może sobie wybrać jakie świadczenie chce brać na podstawie art 27 ust.5, czyli jeśli chce świadczenie pielęgnacyjne od sierpnia prosi o uchylenie od sierpnia rodzicielskiego bo chce śp od kiedyś tam i przyznaje się śp od kiedy przysługuje, wypłacone św. rodzicielskie zalicza się na poczet przyznanego śp i wypłaca różnice. U mnie to przeszło przez UW ponieważ była koordynacja i właśnie tak było zrobione
-
- Referent
- Kontakt:
ok ale juz pani nie pobiera rodzicielskiego
skonczyło się we wrześniu
mamy listopad ??
więc jak Pani moze sobie wybrać co chce ? i jak mam uchylać jej cos co zostało juz zakonczone
skonczyło się we wrześniu
mamy listopad ??
więc jak Pani moze sobie wybrać co chce ? i jak mam uchylać jej cos co zostało juz zakonczone
-
- Referent
- Kontakt:
w mnie też tak było SR zakończone w listopadzie 2022 , orzeczenie dopiero w styczniu 2023 wydane ( za cały okres śR - pani posiada uprawnienia do SP) uchyliłam za okres koordynacji, MUW odmówił ŚR i przyznał SP, w dodatku mam wyjaśnienie z Wydziału ze stycznia 2023 że należy uchylić i przyznać korzystniejsze świadczenie na żądanie strony - podpisał go z-ca dyrektora UW, oprócz tego dzwonił do mnie Pan Radca Prawny wydziału i też mówił, żeby tak zrobić. W piśmie powołali się na wyrok z 2.12.2020 II SA/Łd 706/20 wyrok z Łodzi. Masz wątpliwości napisz do wydziału.
-
- VIP
- Kontakt:
No tak ale jak jest koordynacja( i tylko w takich przypadkach) to można uchylać wstecz.... w pozostałych sprawach nie wolno tego robić bo jest to niezgodne z prawem.
-
- Referent
- Kontakt:
w wyjaśnieniu odnieśli się tylko do koordynacji tylko w zakresie aby wystąpić o ustalenie do nich i to było na tyle. Pozostała część pisma jakies 2 strony i zarazem kolejny jego punkt odnosił się do sytuacji którą ma Georginia i wyraźnie jest napisane " Jeżeli strona wybierze ŚP należy uchylić decyzję o przyznaniu ŚR i przyznać ŚP. UW miał wszystko datami rozpisane co kiedy itd. W lexie też są takie stanowiska, uchylić za zgodą strony i wstecz to zrobić.~o~ pisze: 16 lis 2023, 10:59 No tak ale jak jest koordynacja( i tylko w takich przypadkach) to można uchylać wstecz.... w pozostałych sprawach nie wolno tego robić bo jest to niezgodne z prawem.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
To, że UW tak robi to nie znaczy, że przed kontrolą to stanowisko obronisz. Ja miałem kontrolę w 2021 r. i się do czegoś przyczepili a tłumaczenia bo UW - koordynacja tak robi, nic nie dały. Oczywiście jest orzecznictwo i można obronić stanowisko, żeby dać wstecz ale nie wiedząc czego mogę się spodziewać w SKO nie ryzykuje. Zresztą nie uchyla się wstecz.
-
- Referent
- Kontakt:
NIkt nie każe tak zrobić, zawsze można dać odmowę babeczka się odwoła i zobaczymy co powie SKO. A z kontrolą wygrałam kiedyś w SKO więc... z mojej strony to wszystko.Szarak pisze: 16 lis 2023, 11:24 To, że UW tak robi to nie znaczy, że przed kontrolą to stanowisko obronisz. Ja miałem kontrolę w 2021 r. i się do czegoś przyczepili a tłumaczenia bo UW - koordynacja tak robi, nic nie dały. Oczywiście jest orzecznictwo i można obronić stanowisko, żeby dać wstecz ale nie wiedząc czego mogę się spodziewać w SKO nie ryzykuje. Zresztą nie uchyla się wstecz.
Oprócz ŚWIADCZENIE PILĘGNACYJNE OD KIEDY JAK BYŁO ŚW. RODZICIELSKIE - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
wniosek o becik
kwota świadczenia rodzicielskiego!!!!
zwrot ŚP bo emerytura, czy jednak nie ?
becikowe - przejęcie przez nowego pracodawcę
SYGNITY-brak świadczeniobiorcy SZO
ZP a doradca tymczasowy
działalność nierejestrowana a świadczenie pielegnacyjne na dziecko
zwrot 300+
nierozliczona renta rodzinna
śp a przedłużenie orzeczenia
alimenty wyrok
Jak policzyć alimenty z roku bazowego 2022
nowe świadczenie pielęgnacyjne a praca
SYGNITY-brak świadczeniobiorcy SZO
Świadczenie pielęgnacyjne - na wywiad srodowiskowy, sprzeczne informacje.
Zmiana składu rodziny stary - nowy okres ZR