Z tym się zgadzam- co do zasady tak, powinien u komornika, ale mam kilku którzy wpłacają bezpośrednio bo się uparli i co im zrobię... no nic niestety.Weronikaw pisze: 03 cze 2020, 12:42Nie ma takiego przepisupaulaaaPP pisze: 03 cze 2020, 12:22poproszę przepis mówiący o tym , że nie możemy przyjąć takiej wpłaty.Weronikaw pisze: 03 cze 2020, 12:15Egzekucje prowadzi komornik a nie MOPS, więc tam nalezy dokonywać wpłaty.paulaaaPP pisze: 03 cze 2020, 12:02
Co w takim razie robisz jeżeli dłużnik wpłaci na konto Ośrodka?odsyłasz? do komornika? do dłużnika?jakaś podstawa prawna, że nie możemy przyjmować od dłużnika?
Co do zasady powinien wpłacać do komornika,bo to on prowadzi egzekucje. Wpłacając do ośrodka, dłużnik żadnych kosztów nie pomija. Nie wiem co nimi kieruje, że niektórzy się tak upierają, żeby wpłacać do mops.
Nowość Mazurkiewicz - data wpłaty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Nowość Mazurkiewicz - data wpłaty
-
- Referent
- Kontakt:
Wiem, u nas jest tak samopaulaaaPP pisze: 03 cze 2020, 12:50Z tym się zgadzam- co do zasady tak, powinien u komornika, ale mam kilku którzy wpłacają bezpośrednio bo się uparli i co im zrobię... no nic niestety.Weronikaw pisze: 03 cze 2020, 12:42Nie ma takiego przepisu
Co do zasady powinien wpłacać do komornika,bo to on prowadzi egzekucje. Wpłacając do ośrodka, dłużnik żadnych kosztów nie pomija. Nie wiem co nimi kieruje, że niektórzy się tak upierają, żeby wpłacać do mops.

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
żaden przepis nie zabrania przyjmować wpłat bezpośrednio od dłuznika - takie jest również stanowisko Ministerstwa. Jeśli zdarza się dłużnik, który wpłaca do ops, to należy przyjąć wpłatę, a o jej kwocie i sposobie rozksięgowania należy powiadomić komornika.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mazurkiewicz już od jakiegoś czasu tak twierdzi. Stosuje bardzo literalny zapis. Ministerstwo twierdzi inaczej. A i sam Mazurkiewicz kiedyś twierdził inaczej. Jak będę miał chwilę wrzucę podstawę i może znajdę interpretacja ministerstwa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Art. 55. Ordynacja podatk.
Wpłata odsetek za zwłokę
§ 1.
Odsetki za zwłokę wpłacane są bez wezwania organu podatkowego.
§ 2.
Jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na poczet kwoty zaległości podatkowej oraz kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu wpłaty, pozostaje kwota zaległości podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę.
https://archiwum.mpips.gov.pl/wsparcie- ... rawnionej/
Mazurkiewicz uważa, że powinien być stosowany kpc
Wpłata odsetek za zwłokę
§ 1.
Odsetki za zwłokę wpłacane są bez wezwania organu podatkowego.
§ 2.
Jeżeli dokonana wpłata nie pokrywa kwoty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę, wpłatę tę zalicza się proporcjonalnie na poczet kwoty zaległości podatkowej oraz kwoty odsetek za zwłokę w stosunku, w jakim, w dniu wpłaty, pozostaje kwota zaległości podatkowej do kwoty odsetek za zwłokę.
https://archiwum.mpips.gov.pl/wsparcie- ... rawnionej/
Mazurkiewicz uważa, że powinien być stosowany kpc
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Praktykant
- Kontakt:
art. Art. 1025. kpc
§ 1. Z kwoty uzyskanej z egzekucji zaspokaja się w następującej kolejności:
1) koszty egzekucyjne z wyjątkiem kosztów zastępstwa prawnego przyznanych przez komornika w postępowaniu egzekucyjnym;
2) należności alimentacyjne;
§ 1. Z kwoty uzyskanej z egzekucji zaspokaja się w następującej kolejności:
1) koszty egzekucyjne z wyjątkiem kosztów zastępstwa prawnego przyznanych przez komornika w postępowaniu egzekucyjnym;
2) należności alimentacyjne;
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA,ŚR,WD
Przede wszystkim art. 27 ust. 11 naszej ustawy i nowa zasada od października 2015 r. najpierw koszty, potem odsetki, potem należność. Wcześniej wpłaty księgowałam wg ordynacji czyli proporcionalnie i to zostało do rat. Teraz jak dłużnik nie ma zgody na raty a sam wpłaca to odsyłam zawsze do komornika kasę, a do dłużnika idzie pismo że ma wpłacać do komornika i tyle. Wpłaty od komornika idą w pierwszej kolejności na odsetki potem należność ...niestety bo trochę zabrano dochody dla OWW. Zmiany ustawy z jesieni 2015r. były też fajne bo zlikwidowały decyzje zwrotowe dla dłużników,zlikwidowały kuratorów i tytuły wykonawcze a to dopiero był sajgon! Teraz jest jeden komornik i wymuszenie na nas podawania daty wypłaty Fa i zmiana sposobu księgowania ma doprowadzić do jednego stanu zadłużenia u nas i komornika, choć nadal są i będą różnice bo nie da się zmienić tego co było do IX.2015r. no i niektórzy komornicy przyjęli księgowanie proporcionalnie i zapomnieli tego zmienić po zmianie ustawy. Wpłata od komornika oznacza, że koszty zostały już policzone i zabrane więc mi zostaje reszta na odsetki potem należność i tyle w tym temacie, bo idzie nowe, czyli złotówka za złotówkę czyli dłużników przybędzie a nadal są bezkarni i to jest nasz koszmar!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: AR
- Kontakt:
Ja zawsze wprowadzam datę zaksięgowania w ośrodku a nie datę egzekucji. Mam dłużników wpłacających bezpośrednio na konto ośrodka, pomijając tym samym komornika. Komornik na bieżąco jest informowany o takich wpłatach.
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
my od jakiegoś czasu też przyjmujemy datę wpływu kasy na nasze konto, a nie datę u komornika.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
- sweet.lemon
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
POCAHONTAS pisze:my od jakiegoś czasu też przyjmujemy datę wpływu kasy na nasze konto, a nie datę u komornika.
na jakiej podstawie to robicie? jeśli mogę wiedzie c:)Zaliczka pisze: 10 cze 2020, 11:12 Ja zawsze wprowadzam datę zaksięgowania w ośrodku a nie datę egzekucji. Mam dłużników wpłacających bezpośrednio na konto ośrodka, pomijając tym samym komornika. Komornik na bieżąco jest informowany o takich wpłatach.
Oprócz Nowość Mazurkiewicz - data wpłaty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
wezwanie dłużnika
Spłacony dług
Obcokrajowiec - co z Prokuraturą
Przesyłanie zadłużeń do KRD - Sygnity
jak dł. spłaca należność wierzyciela
wniosek dłużnika o wycofanie egzekucji komorniczej
Archiwizacja dłużnika będąc tylko OWD
zakręcona sytuacja - egzekucja skuteczna ? pomożecie?
Dłużnik alimentacyjy a Sąd Okręgowy
Proszę o pomoc
Fundusz - dochód
Maturzystka która się nie uczy
zobowiązanie do rejestracji w PUP
BIG i zaliczka
pytanie
zmiany w ustawie od 2020 r. - dochód