Nowości z CAS - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 29 kwie 2016, 8:12

Dziś rano w CASie:
"Szanowni Państwo,
uprzejmie przypominamy, żeby Państwo sprawdzali w ePodatkach wszystkie osoby, które wystąpiły we wnioskach oraz weryfikowali numer PESEL."
Wszystkie osoby? Czyli niepełnoletnie dzieci też? Czyli te osoby, których dochody mamy zebrane przy ŚR (wg KPA to są znane nam fakty i nie musimy ich ponownie potwierdzać)? Coraz dziwniej :(
Bazyllo

Napisano: 29 kwie 2016, 9:20

no ale przy dzieciach zawsze jest osoba nie znaleziona.
/nawet jak teraz maja 18/19 lat a w 2014 nie byli pelnoletni/

to wystepowac do Us bo nie maja 18 lat ;d
198

Napisano: 29 kwie 2016, 10:38

tak.
Do tej pory tego nie robiłem, ale jak chcą mięć więcej pracy to czemu nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2016, 10:59

• 0 – zidentyfikowano osoby i udostępniono dane,
• 1 – nie znaleziono osób
Zweryfikuj w rejestrze PESEL i sprawdź, czy dane (nr PESEL, Imię pierwsze, Nazwisko) są zgodne - jeśli są zgodne, to należy wystąpić do właściwego US o udzielenie stosownej informacji,
• 2 – niezgodność sposobu rozliczenia (wspólne/indywidualne)
Komunikat wystąpi, jeśli zapytanie jest na podatnika a zeznanie złożono wspólnie z małżonkiem bądź, jeśli zapytanie jest jednocześnie na podatnika i małżonka a podatnicy rozliczyli się osobno,
• 3 – brak deklaracji podatkowych za podany okres
Podatnik nie złożył zeznania PIT,
• 4 – znaleziono niezatwierdzoną deklarację, dane nie mogą być zwrócone
Należy wystąpić do właściwego US o udzielenie stosownej informacji,
• 5 – została wydana decyzja wymiarowa, dane nie mogą być zwrócone
Nie można wydzielić kwoty dochodu - należy wystąpić do właściwego US o udzielenie stosownej informacji,
• 6 – podany w zapytaniu rok nie jest obsługiwany przez usługę
Usługa udostępnia dane za lata: 2013 i 2014. Za rok 2015 r. dane będą dostępne od sierpnia 2016 r.,
• 7 – wskazany w pytaniu podatnik złożył więcej deklaracji tego samego typu w jednym okresie
Należy wystąpić do właściwego US o udzielenie stosownej informacji,
• 8 – limit dochodu został przekroczony, wyślij zapytanie specjalne by
uzyskać informacje
Dane można uzyskać poprzez wykonanie zapytania specjalnego

czylie musimy jeszcze pisac do urzedu skarbowego i sprawdzac ???
+ewa

Napisano: 29 kwie 2016, 11:43

kiedys w sr miałem ze osoba nie znaleziona wiec napisalem do Us osoba miała 19 lat ale w 2014 - 17.
us odpisal ze osoba nie została znaleziona w ewidencji tutejszego urzedu ;d

wiec to samo co z empati
1986

Napisano: 29 kwie 2016, 12:02

1986 pisze:kiedys w sr miałem ze osoba nie znaleziona wiec napisalem do Us osoba miała 19 lat ale w 2014 - 17.
us odpisal ze osoba nie została znaleziona w ewidencji tutejszego urzedu ;d

wiec to samo co z empati

1 – nie znaleziono osób
Zweryfikuj w rejestrze PESEL i sprawdź, czy dane (nr PESEL, Imię pierwsze, Nazwisko) są zgodne - jeśli są zgodne, to należy wystąpić do właściwego US o udzielenie stosownej informacji, - to wynika z tego że trzeba za kazdym razem pisac do US ?
+ewa

Napisano: 29 kwie 2016, 12:41

Nie, moim zdaniem tu Ministerstwu chodzi o to, że jak PESEL nie znalazł osób to w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić czy nie pomyliliśmy się wpisując do systemu dziedzinowego PESELU, imienia, nazwiska, daty urodzenia itp. ogólnie tych informacji wg których szukamy w rejestrze PESEL. I dopiero jeśli upewnimy się że nie zrobiliśmy literówki czy innego błędu, a mimo to rejestr PESEL nie znajduje, to dopiero piszemy do US.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 29 kwie 2016, 14:00

A to teraz mam zagwostkę- pobieram większość danych ze świadczeń rodzinnych i tam koleżanka ma wszystkie dokumenty (ZUS i US zaświadczenia), kseruję, podpinam do siebie i ich nie weryfikuję przez empatię. To teraz wedle ich zachcianki mimo wszystko mam weryfikować pomimo że mam dane papierowe?
voodoo

Napisano: 29 kwie 2016, 14:59

a dobrze wam tak pasożyty (oczywiście mówię o tych co robią tylko wychowawcze a żerują na świadczeniach rodzinnych) już dawno była o tym mowa i co chwilę będziecie mieć takie kwiatuszki w klombiku

ja robię tylko wychowawcze i od początku mówiłam że musimy zakładać nowe teczki i zbierać w miarę możliwości wszystko co się da a nie patrzeć tylko na rodzinne ale był wielki huk że notatka, sratka, rabatka, ci co tak robili i od początku poszli na łatwiznę obudzą się w pewnym momencie z grzywką w muszli klozetowej ale za to z notatkami które będą mogli sobie wsadzić w ..... klombik
ja mam nowe teczki

Napisano: 29 kwie 2016, 15:04

:lol:

A kpa leży i kwiczy... 8-)
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny