nowy najem
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dm, De, DS
- Kontakt:
nowy najem
Mam pytanie, czy jak osoba wynajęła np 12 maja 2020 r. mieszkanie i złożyła w maju wniosek to przyznajecie takiej osobie dodatek?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: nowy najem
W sumie nie można nie przyznać. Osoba ma tytuł prawny i ponosi wydatki. Nie ma w ustawie zapisu, że ktoś musi pomieszkać cały miesiąc. Inna sprawa właśnie z wysokością wydatków, czy opłaca rzekomo za cały maj, czy tylko za tę część od 12 maja?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne
- Kontakt:
U nas przy składaniu wniosku wnioskodawca musi przedstawić potwierdzenie, że poniósł wydatki jeśli ma taki dokument to nie ma znaczenia jak długo zamieszkuje, lecz z reguły przychodzą po przemieszkanym miesiącu kiedy poniosą pierwsze wydatki.
- magdalenamagda
- Referent
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
u mnie mówię, że muszą wyjść koszty za mieszkanie i nie robią problemu przychodzą po miesiącu.

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dm, De, DS
- Kontakt:
nie wiem, ale jeżeli powie że za cały miesiąc opłaciła to wziąć całość czy jednak ma proporcjonalnie do dni w których zamieszkuje wyliczyć wydatki?manialml pisze:Mam pytanie, czy jak osoba wynajęła np 12 maja 2020 r. mieszkanie i złożyła w maju wniosek to przyznajecie takiej osobie dodatek?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Prawda jest taka, że na ogół ktoś, kto zaczyna najem nie od początku miesiąca, płaci proporcjonalną część miesięcznych wydatków, także jeśli w miesiącu najmu chce składać wniosek, powinien być pokrzywdzony.
No ale często umowy najmu są źle spisane, nie uwzględniają wielu rzeczy, delikwent przynosi wydruk od zarządcy, gdzie są wydatki za cały miesiąc i cóż poradzić.

Oprócz nowy najem - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
zarządca czy właściciel
fv za wodę
pomoc
krótkotrwałe zakwaterowanie w celach turystycznych
art 6 ust 8 przekroczenie kryterium
Tytuł prawny do loklau
postojowe i tarcza
Ile na osobe w rodzinie
emerytura
Wyliczenie ceny za 1 Kwh w przypadku G12
Bardzo proszę o pomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego
Majątek wnioskodawcy, a dodatek mieszkaniowy
błąd rachunkowy co wtedy?
Zawiadomienie o niezałatwieniu sprawy w terminie czy zawieszenie postępowania?
Potwierdzanie wniosków o przyznanie dodatku mieszkaniowego
dopłaty do czynszu