nowy najem

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
manialml
Praktykant
Zajmuję się: Dm, De, DS
Kontakt:

nowy najem

Post autor: manialml »

Mam pytanie, czy jak osoba wynajęła np 12 maja 2020 r. mieszkanie i złożyła w maju wniosek to przyznajecie takiej osobie dodatek?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: nowy najem

Post autor: Krwawa »

W sumie nie można nie przyznać. Osoba ma tytuł prawny i ponosi wydatki. Nie ma w ustawie zapisu, że ktoś musi pomieszkać cały miesiąc. Inna sprawa właśnie z wysokością wydatków, czy opłaca rzekomo za cały maj, czy tylko za tę część od 12 maja?
KatarzynaSroda
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: KatarzynaSroda »

U nas przy składaniu wniosku wnioskodawca musi przedstawić potwierdzenie, że poniósł wydatki jeśli ma taki dokument to nie ma znaczenia jak długo zamieszkuje, lecz z reguły przychodzą po przemieszkanym miesiącu kiedy poniosą pierwsze wydatki.
Awatar użytkownika
magdalenamagda
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: magdalenamagda »

u mnie mówię, że muszą wyjść koszty za mieszkanie i nie robią problemu przychodzą po miesiącu.
:? :shock: :roll:
manialml
Praktykant
Zajmuję się: Dm, De, DS
Kontakt:

Post autor: manialml »

manialml pisze:Mam pytanie, czy jak osoba wynajęła np 12 maja 2020 r. mieszkanie i złożyła w maju wniosek to przyznajecie takiej osobie dodatek?
nie wiem, ale jeżeli powie że za cały miesiąc opłaciła to wziąć całość czy jednak ma proporcjonalnie do dni w których zamieszkuje wyliczyć wydatki?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Prawda jest taka, że na ogół ktoś, kto zaczyna najem nie od początku miesiąca, płaci proporcjonalną część miesięcznych wydatków, także jeśli w miesiącu najmu chce składać wniosek, powinien być pokrzywdzony. ;) No ale często umowy najmu są źle spisane, nie uwzględniają wielu rzeczy, delikwent przynosi wydruk od zarządcy, gdzie są wydatki za cały miesiąc i cóż poradzić.
ODPOWIEDZ