Nowy nr. konta - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 07 mar 2016, 10:32

:?: :?: :?:
Gość

Napisano: 07 mar 2016, 11:17

gość1 pisze:Witam.

Interesantka chce wypłatę świadczeń na konto "znajomego" (może nowy partner?). Napisała podanie w którym wskazała właściciela oraz nr. konta, od kiedy zmiana i jakich świadczeń dotyczy. A teraz pytanie: czy możemy wypłacać świadczenia na konto obcej osoby ? na dzień dzisiejszy nie stanowią rodziny.Bardzo proszę o pomoc
Jeżeli wstawisz w przelewie dane pobierającego świadczenie, a konto będzie kogoś innego, na bank zwrot kasy. Jeżeli dane z przelewu będą zgadzać się z danymi z Banku, przejdzie. Wtedy w tytule proponowałabym wpisywać kogo dotyczy przelew. Unikniesz ewentualnych kłopotów przyszłości(np.przelew na nin. konto na podst.oświadczenia świadczeniobiorcy Jana Kowalskiego)
W tym temacie nie ma już potrzeby dalszego filozofowania.Pa.
ramonka

Napisano: 07 mar 2016, 11:30

Już od kilku lat w systemie elixir nie ma potrzeby podawania zgodnych danych własciciela konta. W adresacie przelewu można wpisać cokolwiek i się zaksięguje. No chyba, że ktoś ma rachunek w jakimś przedpotopowym banku to może będą jakieś problemy :D

Zasada jest taka, że to uprawniony wskazuje na jakie konto idzie kasa. A czy to konto wuja, stryja, kochanka czy proboszcza to bez znaczenia. Kilkaset osób u nas dostaje od lat przelewy na cudze konta a bo to komornik albo inna przeszkoda i problemów nie stwierdzono żadnych.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 07 mar 2016, 11:38

...a dodatkowo teraz jest furtka która pozwala na ściągnięcie NP w takich przypadkach.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 11:45

A czy to konto wuja, stryja, kochanka czy proboszcza to bez znaczenia.
Proboszcza to chyba nie...słyszałem, że dostali ostatnio jakiś zastrzyk gotówki :lol:
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 16:53

Żebym była dobrze zrozumiana.
Pracownik OPS nie ma obowiązku sprawdzania czy konto należy do świadczeniobiorcy !
Odpowiedzialność za prawidłowe podanie konta, bierze na siebie świadczeniobiorca.
Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby Bank zaksięgował pieniądze na koncie na którym widnieją inne dane odbiorcy niż podane w przelewie.
Co innego jak świadczeniobiorca podał w oświadczeniu dane odbiorcy zgodne z numerem konta.
Ja w tej sprawie nie mam już nic do dodania.
ramonka

Napisano: 07 mar 2016, 17:11

Tom. pisze:Już od kilku lat w systemie elixir nie ma potrzeby podawania zgodnych danych własciciela konta. W adresacie przelewu można wpisać cokolwiek i się zaksięguje. No chyba, że ktoś ma rachunek w jakimś przedpotopowym banku to może będą jakieś problemy :D Zasada jest taka, że to uprawniony wskazuje na jakie konto idzie kasa. A czy to konto wuja, stryja, kochanka czy proboszcza to bez znaczenia. Kilkaset osób u nas dostaje od lat przelewy na cudze konta a bo to komornik albo inna przeszkoda i problemów nie stwierdzono żadnych.
Komornik, US,(a bo to inna przeszkoda), ma bodajże 5 do 10 lat od 1 stycznia następnego roku na wyjaśnienie niezgodności.
Gość

Napisano: 07 mar 2016, 17:20

ramonka pisze:Żebym była dobrze zrozumiana.
Pracownik OPS nie ma obowiązku sprawdzania czy konto należy do świadczeniobiorcy !
Odpowiedzialność za prawidłowe podanie konta, bierze na siebie świadczeniobiorca.
Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby Bank zaksięgował pieniądze na koncie na którym widnieją inne dane odbiorcy niż podane w przelewie.
Co innego jak świadczeniobiorca podał w oświadczeniu dane odbiorcy zgodne z numerem konta.
Ja w tej sprawie nie mam już nic do dodania.
Może być prawdopodobne, ale w "Skoku" na kasę.
Gość

Napisano: 08 mar 2016, 9:12

ramonka pisze:Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby Bank zaksięgował pieniądze na koncie na którym widnieją inne dane odbiorcy niż podane w przelewie.
tobie się wydaje a ja mam dziesiątki osobistych doświadczeń gdzie przelewy do mnie czy ode mnie dochodzą przy podaniu w adresacie wyłącznie nicka z forów czy allegro ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 mar 2016, 9:58

A ten swoje. Ściągnij "końskie okulary"
"Komornik, US,(a bo to inna przeszkoda), ma bodajże 5 do 10 lat od 1 stycznia następnego roku na wyjaśnienie niezgodności."
"Pracownik OPS nie ma obowiązku sprawdzania czy konto należy do świadczeniobiorcy !
Odpowiedzialność za prawidłowe podanie konta, bierze na siebie świadczeniobiorca."
" ......przelewy do mnie czy ode mnie dochodzą przy podaniu w adresacie wyłącznie nicka z forów czy allegro" > patrz j.w.

Mam do czynienia z setkami przelewów dziennie i wiem, że są Banki, gdzie nawet za parę zł dokonają zwrotu bo są błędne dane, a inne w ogóle nie wymagają danych do przelewu.
Poniał?
Gość

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x