Jeżeli wstawisz w przelewie dane pobierającego świadczenie, a konto będzie kogoś innego, na bank zwrot kasy. Jeżeli dane z przelewu będą zgadzać się z danymi z Banku, przejdzie. Wtedy w tytule proponowałabym wpisywać kogo dotyczy przelew. Unikniesz ewentualnych kłopotów przyszłości(np.przelew na nin. konto na podst.oświadczenia świadczeniobiorcy Jana Kowalskiego)gość1 pisze:Witam.
Interesantka chce wypłatę świadczeń na konto "znajomego" (może nowy partner?). Napisała podanie w którym wskazała właściciela oraz nr. konta, od kiedy zmiana i jakich świadczeń dotyczy. A teraz pytanie: czy możemy wypłacać świadczenia na konto obcej osoby ? na dzień dzisiejszy nie stanowią rodziny.Bardzo proszę o pomoc
Proboszcza to chyba nie...słyszałem, że dostali ostatnio jakiś zastrzyk gotówkiA czy to konto wuja, stryja, kochanka czy proboszcza to bez znaczenia.
Komornik, US,(a bo to inna przeszkoda), ma bodajże 5 do 10 lat od 1 stycznia następnego roku na wyjaśnienie niezgodności.Tom. pisze:Już od kilku lat w systemie elixir nie ma potrzeby podawania zgodnych danych własciciela konta. W adresacie przelewu można wpisać cokolwiek i się zaksięguje. No chyba, że ktoś ma rachunek w jakimś przedpotopowym banku to może będą jakieś problemyZasada jest taka, że to uprawniony wskazuje na jakie konto idzie kasa. A czy to konto wuja, stryja, kochanka czy proboszcza to bez znaczenia. Kilkaset osób u nas dostaje od lat przelewy na cudze konta a bo to komornik albo inna przeszkoda i problemów nie stwierdzono żadnych.
Może być prawdopodobne, ale w "Skoku" na kasę.ramonka pisze:Żebym była dobrze zrozumiana.
Pracownik OPS nie ma obowiązku sprawdzania czy konto należy do świadczeniobiorcy !
Odpowiedzialność za prawidłowe podanie konta, bierze na siebie świadczeniobiorca.
Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby Bank zaksięgował pieniądze na koncie na którym widnieją inne dane odbiorcy niż podane w przelewie.
Co innego jak świadczeniobiorca podał w oświadczeniu dane odbiorcy zgodne z numerem konta.
Ja w tej sprawie nie mam już nic do dodania.
tobie się wydaje a ja mam dziesiątki osobistych doświadczeń gdzie przelewy do mnie czy ode mnie dochodzą przy podaniu w adresacie wyłącznie nicka z forów czy allegroramonka pisze:Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby Bank zaksięgował pieniądze na koncie na którym widnieją inne dane odbiorcy niż podane w przelewie.