jestem sama na świadczeniach rodzinnych i chciałabym wyrobić się z okresem zasiłkowym, czy mogę już robić na bieżąco decyzje na nowy okres zasiłkowy czy o czymś zapomniałam i powinnam poczekać?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Z tego co wiem, to od sierpnia składane są wnioski na nowy okres świadczeniowy. Niby wnioski elektroniczne można składać od lipca ale u mnie SYGNITY nawet jeszcze nie wydaje info. z urzędu skarbowego za 2022 r. (będzie od sierpnia) więc i tak nic się nie zrobi. Można co najwyżej wnioski wczytywać i zamawiać ZUS ale wychodzi, że z załatwianiem spraw to i tak czekać trzeba do sierpnia.
w lipcu składają elektronicznie, w sierpniu przynoszą papier,
zgodnie z ustawą :
W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenia rodzinne na nowy okres zasiłkowy złoży
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami do dnia 31 sierpnia, ustalenie prawa do świadczeń
rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń następuje do dnia 30 listopada.
W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenia rodzinne na nowy okres zasiłkowy złoży
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami od dnia 1 września do dnia 31 października, ustalenie
prawa do świadczeń rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń następuje do dnia 31
grudnia.
wniosek wraz z wymaganymi dokumentami w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia
danego roku, ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz wypłata przysługujących świadczeń
następuje do ostatniego dnia lutego następnego roku.