mam osobę, która jest panną. Pobierała zasiłki rodzinne na 2 dzieci. We wniosku złożonym w sierpniu 2019 wpisała do składu rodziny siebie, 2 dzieci oraz ojca dzieci. Na jedno z dzieci ma zasądzone alimenty. Dzieci są uznane przez ojca i noszą jego nazwisko. Ponieważ dochody partnera przekroczyły kryterium dochodowe, odmówiono prawa do zasiłków rodzinnych na dzieci. Teraz 25.03.2020 kobieta znowu złożyła ponowny wniosek o zasiłki rodzinne na 2 dzieci oraz o dodatek z tytułu urlopu wychowawczego. Urlop został udzielony od 04.04.2020. Do wniosku dołączyła oświadczenie , że zmienił jej się skład rodziny. Obecny skład to tylko ona jako matka i 2 dzieci. Co teraz czy wezwanie do dostarczenia wyroku o alimentach na 2 dziecko w terminie 3 miesięcy ? co teraz z nią zrobić, adresu zamieszkania nie zmieniła i prawdopodobnie mieszka nadal z partnerem.
i jeszcze jedno: czy nie powinna mi napisać oświadczenia, że nie wychowuje żadnego z dzieci z ich ojcem i od kiedy , oraz że jest osobą samotnie wychowującą dzieci i od kiedy . Do tego wyroki o alimentach na 2 dzieci czy dobrze myślę ??
Jeden wyrok to już powinnaś mieć przy poprzednim wniosku.
Przyznajesz zasiłek i dodatki na to dziecko na które ma ustalone alimenty.
Wzywasz do uzupełnienie wniosku o wyrok o alimentach na drugie dziecko w terminie 3 m-cy.
Nie interesuje Ciebie z kim mieszka, je, śpi. Nie bierzesz żadnych oświadczeń czy i z kim wychowuje dzieci. Zmianę składu rodziny robisz na podstawie złożonego wniosku.
Jeżeli nie dostarczy takiego wyroku- wniosek w części dot. zasiłku i dodatków na drugie dziecko pozostawiasz bez rozpatrzenia.
Dnia 11.05.2020 dostarczyła mi wyrok o alimentach na drugie dziecko. Wyrok jest wydany z dniem 30.04.2020, klauzula wykonalności nadana dnia 8 maja 2020. Od kiedy mam przyznać zasiłek rodzinny na drugie dziecko od maja br. ( jak nadano klauzulę wykonalności ) czy od kwietnia br. ( bo wyrok z dnia 30.04 )? bo rozumiem że na pierwsze dziecko od marca mam przyznać , bo miałam już wyrok alimentacyjny w teczce na to pierwsze dziecko.
czy po dostarczeniu wyroku sądu z 30.04.2020 a klauzulą nadaną 8 maja mogę przyznać zasiłek rodzinny na drugie dziecko od marca 2020 ? ( art. 24 a ust. 4 wskazuje że jeśli tytuł wykonawczy dostarczy w wyznaczonym terminie 3 miesięcy to świadczenia rodzinne przysługują od miesiąca złożenia wniosku ... ( czyli przyznać jej zr na drugie dziecko również od marca , tak jak złożyła wniosek u mnie ? pomimo tego że w marcu nie było tego tytułu wykonawczego ) ? pomóżcie proszę nikt nie miał podobnej sytuacji ? od jakiego miesiąca w końcu przyznać ten zasiłek rodzinny na drugie dziecko ( 1. od marca - kiedy nie było tytułu wykonawczego, 2. od kwietnia, był wyrok ale nie było klauzuli wykonalności, 3. od maja , czyli od nadania wyrokowi o alimentach klauzuli wykonalności ? ktoś się w końcu wypowie ?