mam osobą, która pobierała zasiłek pielęgnacyjny. Decyzją zus z 26.02.2020 przyznano osobie świadczenie uzupełniające i do tego świadczenia przyznano dodatek pielęgnacyjny już od 01.10.2019 roku. Wydałam decyzję uchylającą zasiłek pielęgnacyjny. Do zus napisałam pismo powołując się na art. 16 ust. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych z prośbą o zwrot wypłaconego zasiłku pielęgnacyjnego za okres przyznania dodatku pielęgnacyjnego za okres od 01.10.2019 do 29.02.2020 w kwocie 1047,78 zł. Kobieta również dostała nasze pismo kierowane do zus do wiadomości. Po czym kobieta sama wpłaciła 1047,78 zł dnia 20.03.2020 roku. Jednocześnie 25.03.2020 zus przesłał mi pismo, że rozpocznie potrącenie począwszy od należności za kwiecień 2020. Co teraz mam zrobić, czy mam wysłać pismo do zus, aby nie dokonywał potrącenia , bo osoba sama wpłaciła należną kwotę ? czy oddać kobiecie wpłaconą przez nią kwotę i czekać na potrącenia z zus ?Miał ktoś podobną sprawę ?
Tylko jak Pani sama wpłaciła i wycofasz wniosek z ZUS to musisz wydać decyzje o NP (pewnie) wraz z odsetkami. Ja mam bardzo formalną księgowość i pod taką kwotę wymagają papieru z podstawą prawną. U mnie była taka sytuacja i po tym jak ZUS nas poinformował, że dokona potrącenia to zwróciliśmy Pani pieniądze.
Organ nie ma uprawnień do dochodzenia zwrotu pobranego przez stronę zasiłku pielęgnacyjnego za okres, za który przyznano jej dodatek pielęgnacyjny
w innym trybie, niż przewidziany w treści powyżej cytowanego art. 16 ust. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
u nas również zrobiliśmy zwrot stronie i czekaliśmy na zwrot z ZUS.
A am pytanie czy takie zwroty z ZUS liczycie do sprawozdania kwartalnego w części nienależnie pobranych?
czyli jak otrzymałam info z ZUSu, że pan ma przyznany dodatek pielęgnacyjny i uchyliłam panu decyzję o ZP, to teraz tylko piszę do ZUS-u ile ma nam ZUS zwrócić? Nie wydaję decyzji o zwrocie? Tylko formalnie muszę wprowadzić w programie decyzję aby do sprawozdania zagrały kwoty?