jak rozumieć zapis na nowym wniosku na ostatniej stronie "zaznacz jeżeli wnosisz dla członków rodziny wskazanych na wniosku o kartę w formie elektronicznej i chcesz aby rodzi/rodzice oraz małżonek rodzica mogli wyświetlać karty wszystkich członków rodziny" jeżeli ktoś to zaznaczy na wniosku to już nie musi uzupełniać załączników ZKDR 04?
Ja też tak rozumię, że zaznaczając to pole nie składamy załączników zkdr-04, chyba że nie wszyscy chcą karty elektroniczne. Nr telefonów i e-maile wpisujemy we wniosku.Reszta osób jak myśli?
Mam potwierdzenie z Ministerstwa, że dla wniosków papierowych takie osoby, które zaznaczyły to pole dla całego wniosku nie muszę wypełniać załącznika ZKDR-4. Urzędnik wprowadzający wniosek również ni musi jego papierowej wersji wypełniać. Przy wprowadzaniu wniosku do systemu po prostu sam wypełnia kto komu udostępnia kartę.
Wtedy pobierze numer telefonu komórkowego i adres poczty elektronicznej podany we wniosku przy danej osobie? To jesli dobrze rozumiem, ta opcja jest dla nas lepsza gdy ktoś taką opcje wybiera i chce złożyć o kartę elektroniczną dla wszystkich dzieci. Wtedy wnioskodawca moze zlozyc szybciej bez wypełniania tych załączników ZKDR-04, a my tylko zaznaczamy w systemie tą opcje i wszystko dziala?
Tak, z tego co wiem ma to być właśnie taka uproszczona wersja, bez konieczności wypełniania tylu kartek. I numer telefony ma być brany z samego wniosku. Chyba, że ktoś będzie chciał np. inny numer czy jakiś niestandardowe udostępniania karty to wtedy musi wypełnić załącznik. Ma się do tego pojawić komunikat z wyjaśnieniem w systemie
matka ma troję dorosłych dzieci, składa wniosek o przyznanie KDR dla siebie i męża. czy musi dla wszystkich dzieci i dla męża uzupełniać dodatkowo część II we wniosku czyli 3 i 4 stronę czy tylko wypełnia oświadczenie o władzy rodzicielskiej