Witam serdecznie. Mam do Was 2 pytania.
Pierwsze dotyczy wyrażenia "łącznie na utrzymaniu". Z ostatniego szkolenia wiadomym mi jest, że dotyczy to sytuacji kiedy rodzic/rodzice mają lub mieli na utrzymaniu w TYM SAMYM CZASIE ŁĄCZNIE minimum trójkę dzieci. Tzn. jeśli była trójka dzieci, ale np. jedno zmarło (przykładowo zaraz PO URODZENIU SIĘ, a więc urodziło się żywe, albo zmarło np. w wieku 15 lat), a dopiero potem urodziła się kolejna dwójka dzieci to w tym przypadku nie mamy spełnionego warunku ŁĄCZNIE. Proszę o potwierdzenie czy dobrze jest to interpretowane?
Druga sytuacja dotyczy wyrażenia "mają LUB mieli na utrzymaniu". Co w sytuacji , gdy mamy rodzinę z trójką dzieci (jedno ma np. 18 lat i kontynuuje naukę, drugie ma 23 lata i studiuje, a trzecie ma 28 lat). Co w takiej sytuacji??? Czy możemy ją rozumieć jako rodziców, którzy MIELI na utrzymaniu trójkę dzieci??? Bo wg mnie nie bardzo (MAJĄ na utrzymaniu to wg mnie mają w chwili składania wniosku tą trójkę dzieci do max 25. r.ż. wg ustawy, a MIELI na utrzymaniu to wg mnie mieli na utrzymaniu kiedyś tą trójkę dzieci, które są już po 25. r.ż.). Jak to interpretować?
Bardzo Was proszę o pomoc.