NP - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 20 maja 2015, 14:38

Zofia pisze:A co ze świadczeniem podzielnym?
Nic. Po prostu uchylenie decyzji i ustalenie okresu w jakim świadczenia są/były należne to dwie różne sprawy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2015, 15:42

Nie no, sorry, ale skoro uchylam decyzję, to stwierdzam w niej, że od pewnego momentu coś się człowiekowi nie należy. To czy wcześniej pobrał nienależnie jest inną sprawą, ok. Ale mówię np. o sytuacji, gdy osoba np. idzie do pracy i trzeba jej uchylić świadczenie pielęgnacyjne. Praca od 5 maja, przychodzi do mnie 15 maja. I jak dla mnie stwierdzenie, że uchylenie jest z dniem 15 maja można rozumieć, że za okres od 1 do 14 maja świadczenie się jej należało. Nie ma tu opcji stwierdzenia nienależnie pobranych, bo świadczenie nie było wypłacone, a trzeba jej wypłacić za 4 dni maja tylko.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 20 maja 2015, 16:46

No nie rozumiesz. Jak w sentencji decyzji dajesz "uchylam", to z automatu, z prawa oznacza to, że uchylenie następuje z dniem wydania tej decyzji. Twoje dopiski i stwierdzenia nie mają ani żadnej mocy, ani żadnego znaczenia. Jeśli świadczenie było nienależne robisz osobne postępowanie w sprawie NP, jeśli były należne to nic nie robisz. Nie trzeba nic nikomu wypłacać, jeśli uchyliłaś decyzję w połowie miesiąca przed wypłatą, to nie jest świadczenie podzielne na dni, nic się nie należy.
Zofia pisze:I jak dla mnie stwierdzenie, że uchylenie jest z dniem 15 maja można rozumieć, że za okres od 1 do 14 maja świadczenie się jej należało.
Nigdzie takiego stwierdzenia w decyzji nie ma. W uzasadnieniu piszesz co trzeba, informując stronę, że utraciła prawo do świadczenia od tego miesiąca. A w sentencji nie piszesz nigdzie z jakim dniem uchylasz. Nie da się inaczej zgodnie z prawem. Nie uchyla się wstecz, nie możesz 15 zrobić decyzji i napisać w niej, że uchylasz od 1 dnia miesiąca. Tyle. Nie zmuszam Cię, żebyś tak robiła, rób jak uważasz, ja po prostu informuję, że to jest niepoprawne.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2015, 20:23

Zofia pisze:Nie no, sorry, ale skoro uchylam decyzję, to stwierdzam w niej, że od pewnego momentu coś się człowiekowi nie należy. To czy wcześniej pobrał nienależnie jest inną sprawą, ok. Ale mówię np. o sytuacji, gdy osoba np. idzie do pracy i trzeba jej uchylić świadczenie pielęgnacyjne. Praca od 5 maja, przychodzi do mnie 15 maja. I jak dla mnie stwierdzenie, że uchylenie jest z dniem 15 maja można rozumieć, że za okres od 1 do 14 maja świadczenie się jej należało. Nie ma tu opcji stwierdzenia nienależnie pobranych, bo świadczenie nie było wypłacone, a trzeba jej wypłacić za 4 dni maja tylko.
Zofia bardzo dobrze ze piszesz od kiedy uchylasz dana decyzje bo jest to przede wszytskim czytelne i zrozumiale dla strony , my tez tak od lat robimy i nigdy SKO sie do tego nie doczepilo. Fakt nie mozna uchylac decyzji wstecz ale w przypadku swiadczen niepodzielnych uchyla sie od pelnego miesiaca. Dla mnie Iks robi z igly widly/ Kierownik mu tak każe to tak robi :)
lalalalala

Napisano: 20 maja 2015, 21:44

lalalalala pisze:Fakt nie mozna uchylac decyzji wstecz ale w przypadku swiadczen niepodzielnych uchyla sie od pelnego miesiaca.
Samo sobie przeczysz.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2015, 22:00

Iks pisze:
lalalalala pisze:Fakt nie mozna uchylac decyzji wstecz ale w przypadku swiadczen niepodzielnych uchyla sie od pelnego miesiaca.
Samo sobie przeczysz.
Ale w tym przypadku to nie jest uchylanie wstecz tylko za cały miesiąc decyzje wydajesz 15 maja wiec uchylasz od 1 maja inaczej sie nie da w przypadku świadczeń niepodzielnych. Ten sam miesiąc wydania decyzji i uchyleńia świadczeń . To jest logiczne i zrozumiałe .inaczej by było gdyby uchylenie było od 1 kwietnia wtedy jest to uchylenie wstecz
jean

Napisano: 21 maja 2015, 8:54

jean pisze:decyzje wydajesz 15 maja wiec uchylasz od 1 maja
Uchylasz z dniem wydania decyzji, jak cofasz się z datą choćby o dobę, to już robisz to wstecz. Akurat tutaj "niepodzielność" nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Po raz kolejny - uchylenie decyzji to jedno, ustalenie prawa do świadczeń drugie. Pisałem wyżej żebyście poczytali o akcie konstytutywnym i skutku ex nunc. Nie chce mi się wklejać wyroków i interpretacji. Tak po prostu jest.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 9:26

Moje SKO dalo nam zjeby ze nie pisalismy w sentencji od kiedy uchylamy swiadczenia bo sama data wydanua decyzji o niczym nie swiadczy
Lkgda

Napisano: 21 maja 2015, 9:34

To fajnie, a moje dało odwrotne zjeby + kilka wyroków na poparcie tej koncepcji.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2015, 10:02

Zgadzam się z Iks.

Decyzja ustalająca prawo do świadczeń ma charakter konstytutywny czyli tworzy stosunek prawny na mocy którego osoba nabywa prawo do okresowo wypłacanych świadczeń.
Oznacza to w tym przypadku, że prawo do otrzymania przez osobę konkretnego świadczenia w konkretnym miesiącu powstaje z nastaniem tego miesiąca warunkowo tj. o ile nie zajdą okoliczności wymienione w ustawie. Nie spełnienie warunku powoduje, że świadczenie jest nienależne i nie musi być wypłacone a jeżeli zostało wypłacone jest świadczeniem pobranym nienależnie.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x