NP a DA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 lut 2017, 10:48

Proszę Was bardzo o radę!
Jak w waszych jednostkach wygląda procedura NP, nie chodzi mi o wierzycielkę bo to wydaje się proste ale co z DA?
Wysyłacie info do gościa i komornika, zapotrzebujecie środki na wypłatę bo nienależnie są potrącane z bieżących i co wykazujecie w przypisie do księgowości?
Bardzo Was proszę o opinie to są moje pierwsze NP i działam raczej intuicyjnie ale nie podoba mi się dopisywanie gościowi po 500 zł skoro idzie na nienależnie dobrze myślę czy się mylę???
Stokrota
Praktykant
Od: 09 gru 2015, 14:27
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2017, 11:23

ja pracuję na Sygnity i od czerwca do września Pani miała NP, więc jej zrobiłam w programie decyzję uchylającą. I jak sprawdzałam sobie zadłużenie dłużnika to dzięki temu że zrobiłam decyzję uchyl. w programie to wykreśliło mu te kwoty co były od czerwca do września i za wtedy nie ma zadłużenia. A skoro od października Pani się znowu należało, to miała potrącane i do lutego. Ale od X do II to tak jakbyśmy jej wypłacali a ona by wpłacała, więc za okres październik-luty DA powinno narastać zadłużenie. I wysłałam do Komornika decyzję uchylającą od VI do IX. Księgowa mi mówi, że jeśli to jest NP za stary rok to zwiększa dochody i trzeba to oddać do budżetu, a jak za ten rok to na zmniejszenie wydatków.
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 22 lut 2017, 11:31

Bardzo dziękuję
Stokrota
Praktykant
Od: 09 gru 2015, 14:27
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU