NP a dłużnik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 27 lut 2014, 16:03

okazało sie ze wierzycielka pobiera nienaleznie pobrane od listopada br do lutego br. Uchyliłam jej decyzjie i wydałm decyzjie NP. Równocześnie wysłałm wszczęcie postępowania dla dłużnika w związku z uchyleniem decyzji wierzycielce o zwrocie za okres 2013/2014 Czy jezeli wierzycielka chce rozłozyc NP na raty to co przedłużyc postepowanie względem dłużnika?A dopiero jak wpłaci cały dług wierzycielka to jemu decyzjie? Czy nie patrzyc na wpłaty wierzycielki i wydać dłużnikowi decyzjie? Bo i tak on bedzie miał 0,00zł do zwrotu
Prosze podpowiedcie bo mam pierwszy raz taki przypadek/
~Wiktoria

Napisano: 27 lut 2014, 16:07

1. dłużnikowi to miałaś zrobić wznowienie a nie wszczęcie;
2. rozłożenie na raty NP nie ma żadnego znaczenia dla określenia zadłużenia dłużnikowi.
~Elmer

Napisano: 27 lut 2014, 16:11

Ale za okres 2013/2014 jeszcze nie wszczełam postepowania to jak miałma wznowić?
~Wiktoria

Napisano: 27 lut 2014, 16:12

ok, źle zrozumiałem.

Jak ma 0 zł do zwrotu to z nim nic nie robisz
~Elmer

Napisano: 27 lut 2014, 16:17

tez tak myslałam zeby nic z nim nie robić ale wszczełam postepowanie bo zeby móc zadłuzenie dłużnikowi wyzerować ( a pracuje w nemezis) to musze wydać najpierw decyzjie o zwrocie. A w związku z uchyleniem decyzji wierzycielce zgodnie z art.27 ust. 2 decyzjie o zwrocie wydaje sie po zakonczeniu okresu świadczeniowego lub uchyleniu decyzji wierzycielce( w skrócie). Dobrze myśle?
~Wiktoria

Napisano: 27 lut 2014, 16:18

jak jest w programie to nie ma znaczenia. Nic mu nie wysyłasz, nic z nim nie robisz.
W skrócie tak, pod warunkiem, że jest co zwracać.
~Elmer

Napisano: 27 lut 2014, 16:31

musze z nim zrobic zeby program nie widział jego zadłużenia. A zeby nie widział to musze podobno zanznaczyc w programie te kwoty które wypłacaliśmy czy coś takiego( tak jest w instrukcji nemezis), a zeby to zrobić to musze miec decyzjie o zwrocie. Pomieszne to z poplatanym;-)
Wydam mu decyzjie na której bedzie miał do zwrotu 0,00 ale w związku z Np w uzasadnieniu opisze. Musze jakos z tego wybrnąc
~Wiktoria

Napisano: 27 lut 2014, 16:37

albo co było by najleprzym rozwiazaniem jak juz wysłałam wszczęcie. Moge na decyzji napisac ze do zwrotu w związku z NP wierzycielki jest 0,00 co bys poradził Elmer?
~Wiktoria

Napisano: 27 lut 2014, 16:38

umorzyć postępowanie
~Elmer

Napisano: 27 lut 2014, 16:52

powołać sie na art. 105 kpa? ale co napisac w tym umorzeniu ze w wiazku z nienależnie pobranym świadczniem przez wierzycielke jego zadłużenie za ten okres jest równy 0
prosze podpowiedz bo mecze sie juz tyle z tym ze trace głowe;-)
~Wiktoria

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x