wpłata od komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 lut 2014, 15:10

dostaliśmy wpłatę od komornika, z tego co wiem od wierzycielki to ona to mu wpłaciła bo dłużnik przelał jej na konto, więc posłała dalej do komornika (pobiera fundusz).
Chcę to wprowadzić do programu i rozliczyć na należność 20% OWW, 20% OWD i odsetki + 60% BP.
Dobrze kojarzę, że potrzebuję info o dacie wpływu do komornika? Czy wprowadzam z datą jak komornik przesłał?

Pomóżcie, zastępuję tylko koleżankę na L4
~Misia

Napisano: 27 lut 2014, 15:24

\"Odnosząc się zaś do analizowanej w postępowaniu administracyjnym kwestii rzekomego odesłania przez Stronę otrzymanych kwot Dłużnikowi, Sąd podkreśla, że skoro Skarżąca pokwitowała odbiór przekazów pocztowych, to późniejszy sposób postąpienia z otrzymanymi pieniędzmi (a więc nawet ich ewentualne odesłanie) nie ma już znaczenia dla niniejszej sprawy. Znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy ma bowiem tylko to, czy osoba uprawniona do otrzymania alimentów (przedstawiciel ustawowy osoby uprawnionej) jednocześnie otrzymywała świadczenie alimentacyjne z funduszu alimentacyjnego oraz należności od dłużnika alimentacyjnego (por. wyrok NSA z 09.11.2012 r., I OSK 631/12, CBOSA).\"

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/808BB11307

Alimenty + FA = NP
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2014, 15:33

wiem wiem, tyle że z tłumaczeń wierzycielki wynikało, że była to wpłata bez żadnego tytułu (puste pole, nie wpisane że to alimenty), i do tego w kwocie o połowę mniejszej niż zasądzone alimenty. Przyjęła, i mogła zostawić sobie jako np. prezent dla dziecka od ojca. Jednak twierdzi, że chce mieć czyste sumienie i domyślając się że to jednak na poczet zasądzonych alimentów - oddała komornikowi, a komornik przelał nam.
~Misia

Napisano: 27 lut 2014, 15:35

nie ruszałbym NP.
Wprowadzasz datę spłaty przez dłużnika do komornika. W tym wypadku to będzie data wpłaty tej kobiety komornikowi.
~Elmer

Napisano: 27 lut 2014, 15:39

wielkie dzięki! :)
~Misia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x