Pan pobierał SZO na swojego ojca. W dniu 15 lipca 2020 r. zostało jemu wypłacone to świadczenie za miesiąc lipiec 2020 r.
W dniu 21 lipca 2020 r. pan ten został umieszczony w zakładzie Karnym (w którym przebywa do chwili obecnej), w związku z czym zaprzestał sprawowania stałej opieki nad swoim ojcem. Czy świadczenie wypłacone za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. jest świadczeniem nienależnie pobranym i podlega zwrotowi ?
NP SZO?
-
- Referent
- Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Re: NP SZO?
Moim zdaniem tak bo w tych dniach nie sprawował opieki.
Np jak najbardziej w tej sytuacji.
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
megi14-14 pisze:Moim zdaniem tak bo w tych dniach nie sprawował opieki.
@megi14-14 nie wprowadzaj @Iwony28 w błąd Twoje zdanie tutaj akurat jest nieistotne, bo o tym decydują przepisy.Iwona28 pisze: 18 lut 2021, 12:08 Pan pobierał SZO na swojego ojca. W dniu 15 lipca 2020 r. zostało jemu wypłacone to świadczenie za miesiąc lipiec 2020 r.
W dniu 21 lipca 2020 r. pan ten został umieszczony w zakładzie Karnym (w którym przebywa do chwili obecnej), w związku z czym zaprzestał sprawowania stałej opieki nad swoim ojcem. Czy świadczenie wypłacone za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. jest świadczeniem nienależnie pobranym i podlega zwrotowi ?
Jeżeli faktycznie orzekacie na podstawie przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych to wskaż przepis, na który powołasz się w decyzji orzekającej o nienależnie pobranym świadczeniu (SZO) za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. i wytłumacz czytającym, dlaczego ten wypłacony zasiłek (jeszcze przed zaistnieniem faktu) jest przez Ciebie uznany za nienależnie pobrane świadczenie w okresie od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r.
dla przypomnienia art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych w ust. 2 pkt 1) brzmi następująco:
" świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania "
Już jestem ciekawy Twojej odpowiedzi @megi14-14, zalecam przed napisaniem konkretnego w tym temacie komentarza "zjeść Snikersa"
-----------
Krzysztof
Krzysztof

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Ktoś tu jednak nie posłuchał mojej radyKrzysztof pisze: 18 lut 2021, 14:55megi14-14 pisze:Moim zdaniem tak bo w tych dniach nie sprawował opieki.
Np jak najbardziej w tej sytuacji.@megi14-14 nie wprowadzaj @Iwony28 w błąd Twoje zdanie tutaj akurat jest nieistotne, bo o tym decydują przepisy.Iwona28 pisze: 18 lut 2021, 12:08 Pan pobierał SZO na swojego ojca. W dniu 15 lipca 2020 r. zostało jemu wypłacone to świadczenie za miesiąc lipiec 2020 r.
Jeżeli faktycznie orzekacie na podstawie przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych to wskaż przepis, na który powołasz się w decyzji orzekającej o nienależnie pobranym świadczeniu (SZO) za okres od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r. i wytłumacz czytającym, dlaczego ten wypłacony zasiłek (jeszcze przed zaistnieniem faktu) jest przez Ciebie uznany za nienależnie pobrane świadczenie w okresie od 22 lipca 2020 r. do 31 lipca 2020 r.
dla przypomnienia art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych w ust. 2 pkt 1) brzmi następująco:
" świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania "
Już jestem ciekawy Twojej odpowiedzi @megi14-14, zalecam przed napisaniem konkretnego w tym temacie komentarza "zjeść Snikersa"

- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
@megi14-14
Prosiłem Cię o konkretny komentarz, abym ja zrozumiał i może inni forumowicze, na podstawie którego przepisu wydasz decyzję o NPŚ z żądaniem zwrotu i jakie będzie jej uzasadnienie.
Łatwo jest powiedzieć i napisać, że ktoś nienależnie pobrał świadczenie, ale jak widzę i czytam (a właściwie nie mogę doczytać) dużo trudniej jest uzasadnić wygłaszane i wypisywane w decyzjach bzdety.
Bardzo proszę klepnij pare razy więcej w klawisze i wytłumacz mi - laikowi oraz innym forumowiczom - profesjonalistom swój tok rozumowania w powyższej sprawie, który bez wątpienia (w Twojej ocenie), jest zgodny z aktualnie obowiązującymi przepisami.
Prosiłem Cię o konkretny komentarz, abym ja zrozumiał i może inni forumowicze, na podstawie którego przepisu wydasz decyzję o NPŚ z żądaniem zwrotu i jakie będzie jej uzasadnienie.
Łatwo jest powiedzieć i napisać, że ktoś nienależnie pobrał świadczenie, ale jak widzę i czytam (a właściwie nie mogę doczytać) dużo trudniej jest uzasadnić wygłaszane i wypisywane w decyzjach bzdety.
Bardzo proszę klepnij pare razy więcej w klawisze i wytłumacz mi - laikowi oraz innym forumowiczom - profesjonalistom swój tok rozumowania w powyższej sprawie, który bez wątpienia (w Twojej ocenie), jest zgodny z aktualnie obowiązującymi przepisami.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

Oprócz NP SZO? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Covid - zasiłek opiekuńczy w 2020 roku czy to utrata
zasiłek macierzyński z KRUS
Ulga dla młodych, która pozycja z pitów
Czy ktoś może pisał pracę ze świadczeń lub funduszu alimentacyjnego
zasiłek pielęgnacyjny covid
błędnie przyznałam świadczenie pielęgnacyjne
składki do zus i krus
zaświadczenie od lekarza
zasiłek chorobowy
ulga na dzieci
czy wliczamy do dochodu 500 plus dla emerytów , do zasiłku rodzinnego i SZO
urząd skarbowy
SZO od kiedy wypłacic
czy wliczamuy do dochodu 500 -dodatek uzupełniający?
Orzeczenie po odwołaniu i wyroku sądu
gdzie na niemieckim pit/rozliczeniu rocznym jest dochód netto?