A jeżeli strona ma orzeczenie kwalifikujące ją do zasiłku pielęgnacyjnego, ale odwołała się do sądu, ponieważ nie zadawala jej stopień umiarkowany, to nie mogę przyznać świadczenia prawda?Nowa34 pisze: 18 wrz 2024, 13:36Jak dla mnie tak ale są różne zdania i metodyPaulinaAmela pisze: 18 wrz 2024, 12:52No dobra, czyli zawieszam postępowanie do dnia wydania kolejnego orzeczenia czyli tego z Wojewódzkiego Zespołu, później po uzyskaniu orzeczenia robię wznowienie i przeprowadzam całą procedurę, czyli wywiad środowiskowy + dec. odmowna i odwołanie do SKO, dobrze rozumiem?Bea1 pisze: 17 wrz 2024, 15:52 Ja bym nic nie wydłużała, bo wydłużasz na podstawie zaświadczenia z komisji o złożeniu wniosku, a tu masz już orzeczenie wydane, ja bym zawiesiła postępowanie tylko Pan niech złoży wniosek nowy
Obecnoe znów przedłużenie orzeczeń
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Obecnoe znów przedłużenie orzeczeń
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
a te wniesienie o zmianę to jak ma wyglądać? wnisek zwykły czy pismo?Bea1 pisze: 17 wrz 2024, 15:52No tu jest moim zdaniem największy problem, bo w starych SP to mają zastosowanie przepisy art. 63 ustawy o świadczeniu wspierającym, a tam nowy wniosek można złożyć tylko pod pewnymi warunkami, do świadczenia pielęgnacyjnego na starych zasadach bardziej pasuje zmiana decyzji, wtedy kiedy jeszcze obowiązuje decyzjaPaulinaAmela pisze: 17 wrz 2024, 13:59 A może ktoś podpowie co z ŚP na starych zasadach?
Osoba przynosi zaświadczenie - rozumiem, że składa nowy wniosek o ŚP na starych zasadach a co dalej? Mam przeprowadzić postępowanie takie "normalne" jak przy ważnym orzeczeniu (mam tu na myśli wywiad środowiskowy) czy od razu tej osobie dać odmowę i wysłać do SKO?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
ci, co maja nas tarych zasadach SP i było przedłużenie do 30.09.2024 to nie może na zaświadczenie PZON przedłużyć o te 6 mcy?Bea1 pisze: 17 wrz 2024, 15:52No tu jest moim zdaniem największy problem, bo w starych SP to mają zastosowanie przepisy art. 63 ustawy o świadczeniu wspierającym, a tam nowy wniosek można złożyć tylko pod pewnymi warunkami, do świadczenia pielęgnacyjnego na starych zasadach bardziej pasuje zmiana decyzji, wtedy kiedy jeszcze obowiązuje decyzjaPaulinaAmela pisze: 17 wrz 2024, 13:59 A może ktoś podpowie co z ŚP na starych zasadach?
Osoba przynosi zaświadczenie - rozumiem, że składa nowy wniosek o ŚP na starych zasadach a co dalej? Mam przeprowadzić postępowanie takie "normalne" jak przy ważnym orzeczeniu (mam tu na myśli wywiad środowiskowy) czy od razu tej osobie dać odmowę i wysłać do SKO?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
?? jak uważacie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
dlaczego nie można ?
komunikat
,,Opisane zasady postępowania-wydłużania prawa do świadczeń poprzez odpowiednią, dokonywaną z urzędu zmianę decyzji, mają odpowiednio zastosowanie również do spraw tzw. starego świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego i zasiłku dla opiekuna, gdyż są to regulacje szczególne i późniejsze w stosunku do przepisów przejściowych zawartych w art. 63 ustawy o świadczeniu wspierającym.,,
komunikat
,,Opisane zasady postępowania-wydłużania prawa do świadczeń poprzez odpowiednią, dokonywaną z urzędu zmianę decyzji, mają odpowiednio zastosowanie również do spraw tzw. starego świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego i zasiłku dla opiekuna, gdyż są to regulacje szczególne i późniejsze w stosunku do przepisów przejściowych zawartych w art. 63 ustawy o świadczeniu wspierającym.,,
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Jeśli wam przynoszą zaświadczenie z PZON to, czy jeszcze piszą Wam prośbę o przedłużenie ZP/ŚP?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
mogą, nie muszą
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a tym co są na starych zasadach i dostają zaświadczenie z PZON tez też przedłużamy o 6 mcy,czy nie powinniśmy
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
czego tu nie rozumiesz?Art. 2
1. Decyzje i rozstrzygnięcia, na mocy których przyznano prawo do uzależnionych od niepełnosprawności świadczeń rodzinnych, świadczeń z funduszu alimentacyjnego, zasiłków dla opiekunów, świadczeń lub dodatków na pokrycie kosztów utrzymania dziecka lub osoby pełnoletniej w rodzinnej pieczy zastępczej albo świadczenia „aktywni rodzice w pracy” lub „aktywnie w żłobku”, wydane na podstawie orzeczeń o niepełnosprawności albo orzeczeń o stopniu niepełnosprawności, których okres ważności uległ przedłużeniu na podstawie art. 6bb ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1 zmienia się w zakresie okresu, na jaki przyznano prawo do tych świadczeń, zasiłków albo dodatków, z uwzględnieniem określonego w art. 6bb ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1 terminu ważności orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
Oprócz Obecnoe znów przedłużenie orzeczeń - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
czekana komisję / oczeczenie a podjęcie zatrudniuenia na ten czas
covid a trwająca sprawa w sądzie
renta rodzinna za jaki miesiąc dochód
stare śp a dodatek do Zr z tytułu urlopu wychowawczego
przedłużanie orzeczeń, przedłużanie świadczeń
świadczenie pielęgnacyjne pobierane przez rolników
wysyp niekorzystnych orzeczeń na dzieci - co dalej z SP?
zabezpieczenie - skład rodziny
Czy nienależnie pobrane świadczenie pielęgnacyjne?
Nowe orzeczenie przyniesione po 1,5 roku a wypłata świadczenia pielęgnacyjnego
Kiedy orzeczenie POWIATOWEGO zespołu jest ostateczne?
Swiadczenie pielegnacyjne po nowemu czy na starych zasadach.
koordynacja przypomnijcie mi
Kiedy orzeczenie WZON jest ostateczne?
dochód - jak poprawnie wyliczyć
Czy stypendium naukowe wlicza się do dochodu ?