Objęcie kosztami koordynator pieczy

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
joannac
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Objęcie kosztami koordynator pieczy

Post autor: joannac »

Z powiatu dostałam notę obciążającą nas kosztami objęcia rodziny zastępczej opieką koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej powiedzcie jaki to paragraf ja za koszty utrzymania dzieci daje par 4330 natomiast nioe wiem czy powyższe koszty w tym samym paragrafie. Pomóżcie.
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Re: Objęcie kosztami koordynator pieczy

Post autor: mgops7 »

ja myślę, że też 4330 - bo notę wystawia inna jednostka (czyli zakup usług od innych jst), a wydatek jest na tej samej zasadzie, wg tej samej ustawy co opłata za pobyt w pieczy; tez otrzymam notę w tym miesiącu;
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mk1 »

czy płacicie dalej za koordynatora bo są gminy które nie płacą i ponoć mają rację. Jeden sąd w woj.śląskim wydał wyrok w indywidualnym rozstrzygnięciu że gminy nie powinny płacić za koordynatora bo te koszty powinien płacić powiat.
Qba
Praktykant
Zajmuję się: radca prawny
Kontakt:

Post autor: Qba »

Dokładnie 24 czerwca 2024 roku Sąd Rejonowy w Mikołowie w sprawie o sygnaturze akt I C 683/23 oddalił powództwo powiatu przeciwko jednej z gmin o zapłatę kosztów objęcia rodziny zastępczej opieką koordynatora. W uzasadnieniu wskazano m.in.: „Redakcja przepisu ust. 9 art. 191 ustawy wskazuje na to, iż przepis ten odnosi się wyłącznie do tego o czym mowa w zadaniu pierwszym i wyłącznie do tego, o czym mowa w zadaniu pierwszym nakazuje odpowiednio stosować ust. 2 – 4 i 7. Przepis ust. 7 nie stanowi zatem podstawy prawnej dla obciążenia gmin obowiązkiem współfinansowania kosztów koordynatora. O tym, co składa się na wydatki na opiekę i wychowanie, które ma współfinansować gmina rozstrzyga wyłącznie ust. 1 art. 191 ustawy i art. 192. Sąd w całości podziela stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Poznaniu oraz RIO w Rzeszowie i argumentację tam zawartą”.
Wyrok nie jest prawomocny, apelacja powiatu w dniu dzisiejszym została przekazana do Sądu Okręgowego w Katowicach.
priv: biuro(małpa)drozd-przybysz.pl
cus_2024
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: cus_2024 »

Zgodnie z tą odpowiedzią gminy nie powinny płacić za koszty koordynatora? RIO w Poznaniu też tak uważa ale nie jest to wiążące.
Czy ktoś coś z tym robi? My płacimy, ale czy ktoś już próbował pisać o zwrot środków?
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mk1 »

my ostatnią notę za koordynatora odesłaliśmy do pcpr i kolejne też będziemy odsyłać i zobaczymy co się podzieje
Qba
Praktykant
Zajmuję się: radca prawny
Kontakt:

Post autor: Qba »

Następne pozytywne dla Gminy rozstrzygnięcie Sądu.
Na posiedzeniu niejawnym 4 września 2024 roku Sąd Rejonowy w Mikołowie, w sprawie przeciwko kolejnej gminie (sygn. akt I C 346/24) ponownie oddalił roszczenie powiatu o zapłatę kosztów objęcia rodziny zastępczej opieką koordynatora.
Dodatkowo zgodnie z Postanowieniem tego Sądu, dowody z pism Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej oraz Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego zostały pominięte jako dowody nie zmierzają do wykazania faktów istotnych w sprawie.
Wyrok nie jest prawomocny, czekamy na uzasadnienie.
priv: biuro(małpa)drozd-przybysz.pl
ODPOWIEDZ