obliczenia -składka zdrowotna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 mar 2016, 14:24

Witam, mam taki przypadek osoba przez cały 2014 rok pracowała na podstawie umowy o pracę ponadto w okresie od 10/2013 do 03/2014 odwiesiła działalność gospodarcza i zapłaciła za ten okres składkę zdrowotną do ZUS. Na zaświadczeniu ZUS wykazuje mi składkę zdrowotną z tytułu zatrudnienia plus tą składkę z działalności.
I teraz mam takie pytanie czy od dochodów z US za 2014 ( wykazane tylko ze stosunku pracy) mam odjąć tą składkę zdrowotną z działalności czy w związku z tym ze z działalności nie było żadnych dochodów to tej składki nie odejmuję?
Prosze o pomoc....
gopslo

Napisano: 15 mar 2016, 15:46

może ktoś...coś...
gopslo

Napisano: 15 mar 2016, 20:41

Moim zdaniem można odliczyć tą składkę zdrowotną.Identycznie jak w rozliczeniu rocznym gdy małżeństwo rozliczy się razem i jedno z nich ma działalność gospodarczą to składkę zdrowotną może odliczyć od podatku małżonka
Iwona1

Napisano: 15 mar 2016, 22:46

Też tak uważam składkę zdrowotną można odliczyć od sumy wszystkich dochodów
Mkak

Napisano: 16 mar 2016, 11:03

Dziękuje za odpowiedz :) Może ktos jeszcze sie wypowie? Sposób liczenia ma tutaj wpływ na to czy przyznać świadczenia...
gopslo

Napisano: 16 mar 2016, 21:06

nie odliczałabym tej skladki z działalnosci od dochodów ze stosunku pracy,
wychodzi na to ze z działalności nie miała zadnych dochodow to nie masz od czego odjąć tej skladki,
mimi

Napisano: 16 mar 2016, 22:43

Właśnie tak sie zastanawiam czy ta skladke mozna odjac od sumy dochodow ( w koncu 0 tez jest dochodem) czy tez mam sie trzymac tego ze co praca to praca a dzialalnosc to dzialalnosc i juz niczego nie łączyć...
gopslo

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x