specjalny zasiłek opiekuńczy a komornik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 mar 2016, 13:39

Czy komornik może zająć specjalny zasiłek opiekuńczy ??
wk41

Napisano: 15 mar 2016, 14:00

Zgodnie z przepisem art. 833 § 6 Kodeksu Postępowania Cywilnego - ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. (Dz. U. z 2014 r., poz.101 z późn.zm.) nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych, zasiłki dla opiekunów, świadczenia z pomocy społecznej oraz świadczenia integracyjne.
masterm

Napisano: 15 mar 2016, 14:36

Kiedys zagłębiłam się w ten temat a rzecz dotyczyła zajęcia zasiłku pielegnacyjnego przez komornika i z tego co wyczytałam, to jeżeli pieniądze znajdują sie juz na koncie prywatnej osoby, ten przepis nie chroni ich już.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 15:43

komornik może zająć zgromadzone/wpływające środki na koncie bo nie zna ich nazwy , rodzaju.Wystarczy poinformować komornika , że to świadczenia rodzinne/ zasiłek pielęgnacyjny i odstąpi od zajęcia tych środków ponieważ nie podlegają one egzekucji.
~o~

Napisano: 15 mar 2016, 15:45

można coś zdziałać tylko trzeba się spieszyć zanim komornik przekaże zabrane pieniądze wierzycielowi (miałam taką sytuację już ze 4 razy). Trzeba napisać do komornika, że pieniądze przelane na konto pochodzą z takiego świadczenia, a ono nie podlega zajęciom komorniczym. Dodatkowo trzeba dołączyć wyciąg z konta za 3 ostatnie miesiące żeby komornik widział od kogo wpływa i z jakiego tytułu. Jeśli na konto wpływają różne wpłaty nie tylko zasiłki to komornik ograniczy zajęcie konta. W moich przypadkach na konto wpływały tylko świadczenia niepodlegające egzekucji, więc odblokowywał konto. Jeśli komornik pobrał już coś z konta i przekazał wierzycielowi to juz tego nie cofnie a pismo zastosuje do kolejnej wpłaty.
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 06 gru 2018, 12:21

Warto abyś zerknęła tutaj: czy komornik może zająć zasiłek pielęgnacyjny? Myślę, że ten artykuł powinien Ci wszystko rozjaśnić :)
karina77
Praktykant
Od: 06 gru 2018, 12:17
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x