Obliczenie kryterium dochodowego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 kwie 2021, 14:48

Syn mieszka za granicą i jest rencistą, jak obliczyć odpłatność za pobyt jego matki w DPS?
Jak obliczyć 300% kryterium dochodowego? Na polskie warunki czy przyjąć niemieckie minimum socjalne Hartz4 które wyniesie dla pojedynczej dorosłej osoby 446 euro

może mi ktoś pomóc?
KasG
Praktykant
Od: 19 kwie 2021, 14:32
Zajmuję się: CAD

Napisano: 20 kwie 2021, 7:51

Sprawę rozpatrujesz „po polsku”, zgodnie z ustawą z dnia 12 marca o pomocy społecznej i pod uwagę bierzesz nasze ustawowe kryterium dochodowe (701 zł dla osoby samotnej i 528 zł dla osoby w rodzinie). Dochód z euro na PLN przeliczasz na podstawie art. 8 ust. 13 ustawy o pomocy społecznej: „W przypadku uzyskiwania dochodu w walucie obcej, wysokość tego dochodu ustala się według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego z dnia wydania decyzji administracyjnej w sprawie świadczenia z pomocy społecznej.” Kurs średni NBP podawany jest każdego dnia ok. godz. 11 – tu masz link https://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursya.html
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 20 kwie 2021, 11:12

Pytam dlatego bo syn dostaje bardzo małą rente plus dodatek socjalny (w sumie dochody osiągają minimum socjalne na warunki niemieckie), jak rozpatruję dochody „po polsku” to musi płacić co z kolei powoduje spadek jego dochodów poniżej minimum socjalnego, i tak w kółko...

Czy ktoś ma doświadczenie w podobnych sprawach i może pomóc
z góry dziękuję
KasG
Praktykant

Napisano: 20 kwie 2021, 11:37

Kryteria zagraniczne nie mogą tu określać podstawy naliczania odpłatności. Ale wyliczenia, które poczynisz „po polsku”, stanowią jedynie górną granicę zobowiązania, a nie sztywną kwotę! Wysokość odpłatności powinna zostać ustalona na podstawie zgodnej umowy stron. Poza tym ustawa o pomocy społecznej przewiduje również możliwość częściowego lub całkowitego zwolnienia z opłat (art. 64, 64a i 64b ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej) - pomyśl o tym, jeżeli ta odpłatność stanowiłaby dla zobowiązanego nadmierne obciążenie.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 08 sie 2021, 13:21

Tak też wyliczyłem, ale szefowa się uparła i wyznaczyła maksymalną kwotę, twierdząc: „potem im się trochę odpuści”. Ten pan umowy nie podpisał i teraz sprawa wyładowała w SKO. Szefowa twierdzi, że i tak mu to nie pomoże, bo ściągną od niego te pieniądze. Jest to możliwe? Dodatkowo w rozmowie w cztery oczy usłyszałem: że jak coś będzie nie tak, to jest moja wina. Chyba zmienię pracę, bo takie podejście do sprawy nie pasuje mi do statusu OPS. Jak mógłbym pomóc temu panu, jaką mu dać wskazówkę żeby sprawa nie skończyła się w sądzie lub u komornika.
Ostatnim razem, jak ten pan do mnie zadzwonił twierdzi, że nie przyjedzie już do Polski żeby odwiedzić matkę.
Jak ktoś może mi pomóc dając dobre rady, wskazówki, przykłady to będę bardzo wdzięczny,
z góry dziękuję
KasG
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x